Görögország belgrádi nagykövetsége közölte, hogy július 14-én hat órától az ország területére mindenkinek, aki szárazföldi úton szeretne bejutni az országba (ezt kizárólag a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen teheti meg), rendelkeznie kell egy negatív koronavírus teszttel, ami nem lehet három napnál, vagyis 72 óránál régebbi.  Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. Információink szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Az országba való belépéshez továbbra is szükséges a regisztrációs adatlap, a PLF (Passenger Locator Form) dokumentum kitöltése, amire a Görögországba való várható érkezés előtti 24 órában van lehetősége az utazóknak. Jelen ismereteink szerint a görög hatóságok kizárólag PCR tesztet fogadnak el.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a szigorítás nem vonatkozik a szerb állampolgárokra, ugyanis a Nova.rs értesülése szerint a görög kormány úgy döntött, két héttel meghosszabbítja a  július 15-ei határidőt, vagyis a szerb állampolgárok a jelzett dátum után sem léphetnek be Görögország területére.

Ez azt jelenti, hogy a szerb állampolgárok augusztus 1-ig nem léphetnek be Görögország területére. Az információt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból, de a szerb tájékoztatási eszközök már kész tényként kezelik a hírt.

Görögországba szárazföldi úton jelenleg csak a bolgár-görög határon keresztül lehet belépni (Fotó: The Sofia Globe)