Újvidéken a polgárok szombaton este 19 órakor kezdtek tiltakozó sétába, melynek egy részében mintegy fél órára blokkolták az egyik rendőrállomást a Munkás utcában. A tartományi főváros tüntetői szimbolikusan követelték a belügyminisztertől, hogy mindannyiukat tartóztassa le. A polgárok a rendőrállomás előtt hagytak három kutyaetető tálat, miközben azt skandálták: Kutyák, kutyák! (Kerovi, kerovi!). A bejáratnál csak negyedóra elteltével jelent meg egy csoport rendőr teljes oszlatófelszerelésben. A polgárok a „Rezsim szolgái”, Mi tartunk el benneteket” „Dobjátok el a pajzsokat!” felkiáltásokat skandálták láttukra.

A polgárok azért éppen ezt a rendőrállomást szemelték ki, mert itt dolgozik az a Nikola Burmaz, aki a megmozdulások első estéjén brutálisan megvert egy tizenötéves biciklis fiút.

Fiatalok egy csoportja egy ideig lezárva tartotta a Péterváradi hidat. A nova.rs felvétele

Az egybegyűltek legnagyobb részén arcmaszk van. A szervezők szombatra improvizált hangosítással is készültek. Az újvidéki megmozduláson szombaton is élen járt Miran Pogačar, a Krov nad glavom akciócsoport aktivistája, aki egy pillanatban megpróbált bejutni a rendőrállomásra is, de ebben nem járt sikerrel.

A szombati megmozduláson, úgy tűnik, nem vesznek részt a jobboldali szervezetek és huligánok, akik az első este betörték a városháza ablakait.

Több száz, zömében fiatal tüntető szombaton az esti órákban egy időre lezárta a Péterváradi hidat.

Az újvidéki megmozdulás valamivel 21 óra után véget ért. Miran Pogačar a városháza előtti téren azt közölte az egybegyűltekkel, hogy vasárnap Újvidéken nem lesz tüntetés, s mindazok, akik ki akarják fejezni elégedetlenségüket, inkább menjenek Belgrádba.

 

Nyitókép: nova.rs