Szinte minden paraméter alapján a mai nap a legsúlyosabb  a járvány kitörése óta, ugyanis az elmúlt 24 órában 18 személy halt meg a koronavírus következtében, 130-an lélegeztetőgépen vannak, a 8.646 tesztelt személy közül pedig 386-ról derült ki, hogy fertőzött – mondta Ana Brnabić szerb kormányfő péntek délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján, és hozzátette, pillanatnyilag Belgrádban a legkritikusabb a helyzet, a utána a sorban Šabac, Kragujevac és Novi Pazar következik.

– A járványügyi helyzet drámai romlása az egész régióban, és az egész világban tapasztalható – mondta a kormányfő és rámutatott, hogy a környező országokban is nő a fertőzöttek száma.

A kormányfő emlékeztetett, hogy Szerbiában április 12-én 164-en volt lélegeztetőgépen, április 16-án pedig a legtöbb napi fertőzöttet regisztrálták, 445-öt. Figyelmeztetett, hogy ha így haladunk, akkor utolérjük ezeket a számokat.

– A válságstáb még június 30-án döntött arról, hogy zárt térben kötelező a maszk viselése, de ennek nem láthatóak az eredményei. A jelenlegi helyzet kétség kívül az emberek fegyelmezetlenségének az eredménye. Azt, hogy a tüntetéseken hányan fertőződtek meg, néhány nap múlva kiderül – mondta a kormányfő, aki szerint felelőtlenség volt az elmúlt napok tüntetéseit megtartani

– Mindenkit kérek, hogy szigorúan tartson be minden olyan ajánlást, amit nemcsak a válságstáb, de az Egészségügyi Világszervezet is javasolt: hordjanak maszkot, tartsanak másfél méteres távolságot, és gyakran mossanak kezet. Legyen mindenki maximálisan fegyelmezett! – mondta Ana Brnabić.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a járvány elleni leghatékonyabb intézkedés a szükségállapot és a kijárási tilalom bevezetése volt. Az államvezetés azonban igyekszik másféle hozzáállással kezelni a helyzetet, ha azonban a tíz napja bevezetett intézkedések nem hoznak megfelelő eredményt, akkor a kormány nem riad vissza a legszigorúbb intézkedések bevezetésétől sem.

A miniszterelnök részvétét fejezte ki a járvány miatt elhunyt személyek családtagjainak.

Nyitókép: Tanjug / Printscreen