Több ezer polgár vonult utcára csütörtökön este Belgrádban, Újvidéken, Nišben, Vranjeban és Kruševacon.  A tiltakozók a közösség médián keresztül szervezték meg, hogy ülve tüntetnek és elhatárolódnak a provokátoroktól, akik tegnap este zavargásokat okoztak.

A szerb képviselőház előtt és a Pionír parkban több száz polgár gyűlt össze, akik sípokkal és dudákkal keltenek zajt.

Az N1 Televízió tudósítása szerint két fiatalember a Pionír parkból átment a Nikola Pašić térre és az úttestre ült és rövidesen a parlament előtt tüntetők is csatlakoztak hozzájuk.

A tiltakozók Ne nasedaj, sedi (Ne ülj fel, hanem ülj le) és Hapsi huligane, ne tuci svoj narod (A huligánokat tartóztasd le, ne a népet verd) feliratú transzparenseket hoztak magukkal.

Egy adott pillanatban verbális összetűzésre került sor a tüntetők között, ugyanis néhány idősebb személy arra kérte meg a fiatalokat, hogy keljenek fel és hangosan tüntessenek, amire a fiatalok azzal vágtak vissza, hogy „Tűnjetek el ti haladó bérkommentelők”.

A szerb képviselőház előtt fémkordonokat állítottak fel és csak néhány egyenruhás rendőr van az épületnél. Az N1 tudósítója szerint azonban a rohamrendőrök és a lovasrendőrök felkészülten várakoznak a Koszovó utcában.

A parlamentnél tartózkodó rendőrök a parlament lépcsőin ülnek és azt mondták, hogy nincs okuk a beavatkozásra.

Újvidéken tiltakozó felvonulást tartottak a polgárok, akik a Szabadság téren gyülekeztek, majd a rendőrség épületéhez vonultak, ahol a tegnap éjszaka 48 órás őrizet alá helyezett Miran Pogačar aktivista szabadon bocsátását követelték. A jelentések szerint a demostrálók békésen viselkednek, a legtöbb tüntetőn arcmaszk van, de az egészségügyi távolságot nem mindenki tartja be.

Az újvidéki városháza környékén és az RTV székházánál fokozott a rendőri jelenlét, ugyanis tegnap este ezt a két épületet érte támadás.

Nišben is nagyszámú polgár gyúlt össze, akik leültek az úttestre és csendben, békésen tiltakoznak. A polgárok arról számoltak be, hogy azok, akik a tegnap esti tüntetésen agresszíven viselkedtek, a Szerb Haladó Párthoz közeli személyek voltak.

A Szerbia-szerte zajló tüntetésekhez Vranje városa is csatlakozott, ahol több százan csatlakoztak a tiltakozó sétához.

Kruševacon pedig mintegy ötszázan vonultak utcára, főleg fiatalok, akik elsősorban a rendőri erőszak ellen tüntettek, valamint azért, hogy szolidaritást vállaljanak az ország más városaiban demonstrálókkal. A jelentések szerint ebben a városban is megpróbáltak incidenst kiprovokálni Vučić hívei, az egyik tüntető ugyanis, mint mondta, felismert öt férfit, akikről biztosan tudja, hogy a SNS tagjai, és azt tanácsolta a tüntetőknek, hogy amennyiben provokációra kerülne sor, akkor azok, akik békés szándékkal érkeztek, azonnal üljenek le.

A mai polgári megmozdulást a közösségi médián keresztül szervezték, és arra kérték a tüntetőket, hogy ülve tiltakozzanak, és ilyen módon különüljenek el azoktól, akik erőszakot és zavargásokat akarnak kiprovokálni.

Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője pedig a közösségi médiában arra kérte a tüntetőket, hogy húzzanak fehér pólót és így különböztessék meg magukat azoktól, akik incidenseket akarnak kiprovokálni.

Nyitókép: N1