Tegnap este Belgrádban az elmúlt évek legbrutálisabb erőszakos cselekedetének lehettünk tanúi, amit szélsőjobboldali csoportok szerveztek, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ennek a tüntetésnek semmi köze nem volt a koronavírushoz.

Az államfő rámutatott, hogy a rendőrök a törvényellenes és agresszív megmozdulás során mindaddig nem avatkoztak be, amíg a tüntetők meg nem rongálták a parlament ajtaját.

– A rendőrség visszavette az ellenőrzést és szétoszlatta a rendbontókat, akik 5 rendőrautót gyújtottak fel. Az incidensben 43 rendőr sérült meg, egy koponyatörést szenvedett – mondta a szerb elnök, aki a sérült rendőrök fényképeit is bemutatta. Az államfő azt mondta, hogy a tüntetők nagy kárt okoztak Szerbia tekintélyének.

Vučić felszólította a polgárokat, hogy ne menjenek ki az utcákra és ne tüntessenek, hogy ne terjesszék tovább a fertőzést.

Rámutatott, hogy a járvány kezdete óta a mai nap a második legnehezebb. Az elmúlt nap során 357 új fertőzöttet találtak, 118-an lélegeztetőgépen vannak, és az elmúlt nap során tizenegy személy halt meg.

Belgrádban mindenképpen szigorító intézkedések következnek, mivel megteltek a kórházak.  Vučić azt mondta, az ő véleménye az, hogy Belgrádban kijárási tilalmat kellene bevezetni, de erre valószínűleg nem fog sor kerülni, viszont korlátozni fogják a polgárok mozgását.