Vajdaságban az elmúlt 24 órában 122 új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Közülük 60-an újvidékiek. A Vajdasági Klinikai Központban 177-en vannak, közülük 18-an mesterséges lélegeztetésre szorulnak, írja a Vajdasági RTV.

Újvidéken jelenleg körülbelül 500 aktív eset van, amelyből körülbelül 90 százalék házi karanténban tartózkodik, a többiek pedig kórházi ellátásra szorulnak.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban tartomány szerte diagnosztizáltak új megbetegedéseket. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma továbbra is növekszik. A járványügyi felmérések szerint az új esetek többsége a lakodalmakon, születésnapokon és más hasonló gyülekezéseken fertőződött meg.

A vajdasági egészségügyi intézmények kapacitása egyre csökken és a lehető legkorábban lépéseket kell tenni az egészségügy összeomlásának elkerülése érdekében.

Miloš Vučević Újvidék polgármestere új járványügyi intézkedéseket jelentett be.

Mint mondta, legfontosabb, hogy a vendéglátóipari létesítmények nyitvatartásának idejét este 11 óráig korlátozzák továbbra is. A vendégek testhőmérsékletét is mérik ezen létesítmények bejáratainál. A másik bejelentett intézkedés az 50 fősnél nagyobb rendezvények betiltása. Növelni fogják továbbá a kereskedelmi objektumok fertőtlenítését.

Vučević szerint voltak ajánlatok szigorúbb intézkedések bevezetésére is, de azt még nem fogadták el. Mint mondta, ez az utolsó próbálkozás a veszélyhelyzet elkerülésére. Szerinte Újvidéken tíz napon belül a járványhelyzet stabilizálódása várható.