Ana Brnabić kormányfő a kedd esti tüntetések kapcsán kijelentette, hogy a szerb kormány képes megőrizni a polgárok biztonságát és az alkotmányos rendet, tudatja az N1 Televízió.

A kormányfő szerint a képviselőház előtt megtartott tüntetés nincs összefüggésben a koronavírus-járvány miatt beharangozott újabb korlátozó intézkedésekkel.

– Ez az elmúlt évek legerőszakosabb tüntetése, melyen szélsőjobboldali szervezetek és komoly huligánok gyűltek össze – jelentette ki Brnabić.

A miniszterelnök megítélése szerint Szerbia soha nem volt stabilabb, mint amilyen ma, ezért nem fognak sikerülni a választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérletek.

Brnabić elutasította az Európai Unió illetékeseitől érkező kritikákat, miszerint a rendőrség aránytalanul nagy erővel lépett fel a tüntetők ellen és azt mondta, hogy Párizsban, Berlinben és Londonban a rendőrség sokkal keményebben lépett fel hasonló helyzetekben.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerint a tiltakozók és a rendőrség közötti belgrádi összecsapásokkal polgárháborút próbálnak kirobbantani az országban.

Vulin a Pink televízióban úgy fogalmazott, hogy Szerbia ellenségei most őszintén boldogok, amiért Belgrádban zavargások robbantak ki.