Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió vendégeként kedden azt mondta, hogy az egyes helyeken megismételt választások nem befolyásolták lényegesen a korábbi eredményeket. A parlamentbe bejutott hét választási lista egyike a VMSZ-é, amely a kilenc megszerzett mandátumával önálló frakciót alakíthat – erről a Pannon RTV számolt be.

Pásztor elmondta, hogy a VMSZ célja a köztársasági parlamenti választáson az volt, hogy a párt önálló frakciót alakíthasson, az eredmény pedig messze meghaladta a várakozásokat.

„Valóban az volt a célunk, hogy önálló frakciót hozzunk létre. Most olyan választási eredmény alakult ki, olyan választási eredményt valósítottunk meg, amire az utolsó 28 évben nem volt példa. Utoljára ennyi mandátuma a vajdasági magyar politikának, vagy a vajdasági magyar közösségnek 1992-ben volt, az akkor szervezett választásokon. Akkor egy párt volt, 150 ezerrel többen voltunk, más politikai állapotok uralkodtak. Úgyhogy ilyen szempontból ez a választási eredmény mindenféleképpen kiválónak minősíthető”- mondta a VMSZ elnöke, aki hozzátette, hogy a napokban tárgyal majd Aleksandrar Vučić szerb elnökkel a koalícióról és a kormányalakításról.

Pásztor István a koronavírus-helyzetre is kitért. Szerinte elsősorban a vajdasági magyaroknak köszönhető, hogy Magyarország nem zárja le a határait Szerbia előtt, más uniós országokkal ellentétben.

„A koronavírus meghatározza a szerbiai lakosok mindennapjait is, ráadásul hiába van itt a nyár, utazni sem lehet minden országba. Az Európai Unió is összeállított egy listát, amelyen 14 olyan nem uniós ország szerepel, amelyekből nem utazhatnak be az EU területére. Ezen a listán Szerbia is szerepel. Magyarország azonban nem állt be a sorba, azt mondta, mind a 14 érvényes, kivéve Szerbiát. Szerbia polgárai beutazhatnak. Ez egyrészről miattunk van, a vajdasági magyarok miatt, másrészről pedig miattunk, mert a két ország közötti kapcsolatok ilyenek. Ezt kell nekünk talpon tartani, ezt kell nekünk megőrizni, és többek között ezért is fontos az, hogy a vírust itthon megakadályozzuk, vagy legalábbis a terjedését visszafogjuk, mert ez az egyedüli garanciája annak, hogy ez a fajta mozgásterünk meg fog maradni” – fejtette ki véleményét Pásztor, aki arra kérte a polgárokat, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, zárt térben viseljenek szájmaszkot, tartsák a védőtávolságot, valamint kövessék az egészségügyi utasításokat.