Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kedden kijelentette, hogy ha a túlzott megterhelés miatt összeomlik a szerbiai egészségügyi rendszer, akkor nincs más megoldás, mint a karantén bevezetése – írja a Blic.

Kon a Prva televízióban arról is beszélt, hogy több óvodában is felbukkant a koronavírus.

„Tizenegy állami óvodában és három magánintézméynben jelent meg a vírus, 25 ott dolgozó, illetve 14 gyerek fertőződött meg, de Belgrádban egy idősotthonban is van négy beteg, ők a személyzet tagjai. Ezen kívül három szociális munkás is megfertőződött” – mondta Kon, aki arra is kitért, hogy június 12-e és július 4-e között 303 egyetemista kapta el a koronavírust. A fertőzöttek felének belrádi lakhelye van, egynegyedük van elhelyezve állami kollégiumban, a többiek magánszállásokon laknak.

„A helyzet a héten még rosszabbodni fog, majd csak a hét vége felé lehet némi javulás. Karantént csak akkor vezetünk be, ha összeomlik az egészségügyi rendszer, amire véleményem szerint nem kerül sor“ – mondta Kon, aki arról is beszélt, hogy a szakembereknek vigyázniuk kell, hogy milyen nyilatkozatokat tesznek. Szerinte az is teljesen rendben van, hogy a válságstáb tagjainak nincs egységes véleménye.

„A legtöbben azt mondják, hogy mindez gyorsan elmúlik, amit én is nagyon szeretnék, de…az ősz gyorsan itt lesz és komolyan fel kell készülnünk” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy ha mindenki szájmaszkot visel, akkor a minimálisra csökkenthető a járvány terjedésének sebessége.