Ismételten óriási diadalról kívánt beszámolni az Innovációs és Technológiai Minisztérium, miközben egy kis kutakodás után kiderül: ezúttal is a színvonalromlást akarták sikerként eladni.

A napokban az Academic Ranking of World Universities (ARWU) toplistájára került fel több magyar egyetem is. A kormány célja az, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen a világszinten is versenyképes felsőoktatás – közölte a minisztérium közleménye szerint Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségimédia-oldalán, és egyben gratulált az intézményeknek az elismeréshez.

Az MTI beszámolója szerint az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja a kor kihívásainak, a gazdaság és a társadalom elvárásainak megfelelő, folyamatosan fejlődő és a világszínvonal felé törekvő felsőoktatási rendszer fejlesztése. Ennek a törekvésnek az eredménye, hogy újabb nemzetközi listán értek el magyar egyetemek előkelő helyezést. Az ARWU 2003 óta megjelenő listájára 2020-ban a magyar egyetemek közül reáltudományok területén több is felkerült.

Az ARWU szakterületi rangsor 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban; az idei értékelés során vizsgált 4000 egyetem közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a világ 500 legjobbja közé. Ebben a rangsorban matematika területen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 401-500. helyen zárt, fizikatudományban az ELTE a 151-200. helyen, a Debreceni Egyetem  a 301-400. helyen, míg Szegedi Tudományegyetem a 401-500. helyen végzett.

Az orvostudományi területen belül az állatorvostudományban a Szent István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem a 201-300., klinikai orvostudományban a Semmelweis Egyetem a 201-300., a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem pedig a 401-500. helyre került.

Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy a magyar egyetemek az elmúlt tíz évben egyre jobban teljesítenek, és egyre versenyképesebb diplomát adnak. A hazai intézmények a külföldi hallgatók számára is egyre népszerűbbek, ezt mutatja, hogy az elmúlt négy évben másfélszeresére nőtt a külföldi hallgatók száma – írta Schanda Tamás a közlemény szerint, amit az MTI adott ki.

Mi ezúttal csak azokat a szakterületeket vizsgáltuk, ahol a szegedi egyetem is bekerült az első 500 közé. A többi magyarországi egyetem szereplésétől ezúttal eltekintettünk.

Az Academic Ranking of World Universities idei listáján már szakonként is rangsorolja az egyetemeket, így több olyan felsőoktatási intézmény is bekerült a nyilvántartásba, amelyek korábban nem szerepeltek ott. Ha azonban az egyetemek valódi rangsorát nézzük, egészen más helyzetet tapasztalunk. Az elmúlt években folyamatosan romlott a magyarországi egyetemek helyezése. A Szegedi Tudományegyetem is például több mint egy évtizede a listán szerepel, ezért a színvonalromlást igen könnyen le lehet követni. Lássuk tehát a sikerpropaganda előtt azt, hogyan változott az egyetem besorolása az utóbbi években.

Forrás: ARWU

Ugyanezt a trendet tapasztaljuk az Eötvös Lóránd Tudományegyetem esetében is, és szinte biztosra vehető, hogy a többi felsőoktatási intézmény sem járna sokkal jobban.

tuti