A járványügyi adatok szerint Újvidék a legveszélyeztetettebb vajdasági város, ugyanis naponta 20-30 új fertőzöttet regisztrálnak, tudatja a 021.rs.

Szerdán 44 fertőzöttet azonosítottak, akiknek fele Újvidéken él. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint 47 új fertőzöttet azonosítottak, közülók 44-nek van Vajdaság területén a bejelentett állandó lakcíme.

A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) jelenleg 91 koronavírusos beteget kezelnek, 11-el többet, mint tegnap. Lélegeztetőgépre kapcsolva 6 beteget ápolnak, eggyel kevesebbet, mint egy napja.

Azt, hogy jelenleg pontosan hány újvidéki fertőzött van, nem lehet tudni, jelentette ki Igor Mirović kormányfő, de hozzátette, az elmúlt napokban azonosított fertőzöttek mintegy fele újvidéki. A fertőzöttek számát tekintve a tartományi székvárost Verbász követi, ahol újabb tíz koronavírusos személyt azonosítottak, de a többi vajdasági községben is van legalább egy fertőzött.

Újvidéken a fertőzöttek zöme fiatal, akiknél a betegség csak enyhébb tüneteket produkál, vagy pedig teljesen tünetmentesek. A 021.rs cikke megjegyzi, hogy a fertőzöttek hozzátartozóit, ha nincsenek tüneteik, nem is tesztelik.

Igor Mirović azt mondta, hogy a válságstáb ajánlásait be kell tartani, viszont a tartományban egyelőre nem fontolgatják a korlátozó intézkedések bevezetését.

Vajdaságban egyébként a kötelező hatósági karanténban lévők száma is növekedést mutat. Hétfőn 141, kedden 214, szerdán pedig már 266 volt azoknak a házi karanténban lévő személyeknek a száma, akik kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel, illetve akiknél a betegség csak enyhébb tüneteket produkál.

Vajdaság más településein is növekszik a karanténban lévők száma, és gyakorlatilag nincs olyan község, ahol ez a szám ne kétjegyű lenne. Ezek közül is kiemelkedik Nagybecskerek, ahol 36-an és Zombor, ahol 31-en vannak hatósági karanténban.

Országos szinten egy nap alatt több mint négyszázzal 3.448-ról 3.864-re nőtt a karanténban lévők száma.

A pancsovai covid-kórházban száz pácienst ápolnak, ami a létesítmény teljes kapacitása. A betegek közül nyolcvanan belgrádiak, illetve Szerbia más részéről valók, húszan pedig bánátiak.