Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági járványstáb tagja kijelentette, hogy bárki, akivel találkozunk koronavírus-fertőzött lehet – írja a 021.rs.

Kon az RTS műsorában azt mondta, hogy véleménye szerint a vírus aktivitása még egy hétig magas fokú lesz.

„Meg kell értenünk, hogy a belgrádi Covid-egészségházak némelyikében a teszteltek 85 százalékának volt pozitív a mintája. A járványhelyzet kedvezőtlen, és be kell tartani a korlátozó intézkedéseket. Ilyen például a maszk viselése zárt térben, amely igen hatékony lehet, mert gyakorlatilag bárki, akivel találkozunk fertőző lehet“ – mondta a szakember.

Kon arról is beszélt, hogy sok fiatal fertőződik meg, a legtöbben enyhe tünetekkel rendelkeznek, de előfordulnak súlyosabb esetek is.

Majdnem duplájára nőtt a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma

A gyülekezési tilalommal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy ez nem annyira fontos, mint betartani a már meghozott intézkedéseket.

„Arról, hogy milyen korlátozások lesznek még, a válságstáb dönt, de ha mindenki betartja a szociális távolságot és maszkot visel, nem lesz szükség újabb intézkedésekre. A különböző rendezvények szervezői pedig kötelesek betartani a korlátozásokat, mert ők felelnek azért, ami az általuk szervezett eseményen történik“ – mondta Kon