Kedden a Szabad Magyar Szó is beszámolt arról, hogy az Európai Unió illetékesei közzétették annak a tizennégy országnak a nevét, amelyek állampolgárai július elsejétől beléphetnek az Európai Unió területére. A listán Szerbia neve is szerepel, viszont a rendelkezés csak akkor lép életbe, ha a tagállamok ezt saját hatáskörükben is lehetővé teszik, így a szerbiai állampolgárok még mindig nem utazhatnak Németországba és Franciaországba – írja az RTS honlapja.

Holnaptól tizennégy ország, köztük Szerbia állampolgárai utazhatnak be az EU-ba

Ezért mielőtt valaki útnak indul, mindenképpen érdeklődjön az adott ország nagykövetségén, hogy az illető tagország saját hatáskörében elfogadta-e az EU döntését és beléphetnek-e területére nem EU-s állampolgárok.

A belgrádi német nagykövetség információi szerint szerb állampolgárok egyelőre még nem utazhatnak Németországba.

Kivételt képeznek a német, vagy EU-s állampolgárok házastársai, vagy német állampolgársággal rendelkező kiskorú gyermekek szülei, ha együtt lépnek be az országba, valamint az egészségügyi dolgozók.

Azok a szerbiai állampolgárok, akik tartózkodási engedéllyel, illetve német vízummal rendelkeznek, visszautazhatnak németországi lakhelyükre.

____________________________________________________________________

Fotó: Pixabay