A nova.rs munkatársai a minap Tutinban jártak, amely község Szerbiában jelenleg a koronavírus-járvány egyik gócpontjának számít.

A helyi kórháznak nagy gondot okoz a fertőzöttek nagy száma. A személyzet beszámolója szerint egy váltásban megközelítőleg 200 beteget látnak el. A legtöbben a koronavírus-fertőztés előrehaladott stádiumában jelentkeznek.

„Itt egész családok halnak meg a fertőzésben, a hétvégén a Suljević család három tagja hunyt el. Az apa, az anya és lányuk, a két fiuk pedig kritikus állapotban van. Egy négytagú családot Novi Pazarba szállítottunk a súlyos állapotuk miatt“ – mindta a nova.rs újságírójának Mirzeta Dizdarević, a helyi mentőszolgálat vezetője.

Az egészségügyi személyzet állítása szerint az állam teljesen magukra hagyta őket, még a kéréseiket sem hallgatják meg. A védőfelszerelés fogytán, a legtöbb orvos és ápoló csak maszkot visel, mert a védőruhák két napja elfogytak.

A mentőszolgálatnak mindössze egy egészséges gépjárművezető áll rendelkezésére. A mentőkocsi szinte állandóan úton van, ezért nem tudják a súlyos betegeket minden esetben Novi Pazarba szállítani.

„Itt minden nap halnak meg emberek, sokan szállítás közben, Novi Pazar 40 kilométer, nem mindenki érkezik meg élve az ottani kórházba. Ma négy embert fognak temetni, de néhány nappal ezelőtt nyolc temetés volt. Tutinban főleg idősebb emberek élnek, a fertőzöttek többsége súlyos állapotban van. Akik bejönnek a rendelőbe, szinte mind fertőzöttek, az ápolóknak és az orvosoknak pedig, akik ellátják őket nincs megfelelő védőfelszerelése” – mondta Dizdarević.

gyaszjelentes

A gyászjelentések szinte teljesen elborítják az erre kijelölt helyet (Fotó: nova.rs)

Az egészségügyi dolgozók arról számoltak be, hogy van olyan orvos, aki hat napja nem volt otthon, de olyan is, aki már 18 órája egyfolytában dolgozik. A tutini járványhelyzet rendkívül aggasztó, de az államot úgy látszik nem érdekli a helyiek élete, vagy éppen halála.

Június 29-én Tutinban kilenc temetés volt, ezeket az embereket nem a busz gázolta el.

A nova.rs írását teljes egészében itt olvashatják.