Az Európai Unió illetékesei közzétették annak a tizennégy országnak a nevét, amelyek állampolgárai július elsejétől beléphetnek az Európai Unió területére. A listán Szerbia neve is szerepel, írja a Blic.

A következő tizennégy ország polgárai utazhatnak be holnaptól az Európai Unióba: Algéria, Ausztrália, Dél-Korea, Georgia (Grúzia), Japán, Kanada, Montenegró, Marokkó, Ruanda, Szerbia, Thaiföld, Tunézia, Új-Zéland és Uruguay.

A listán Kína is helyet kapott, azzal a feltétellel, ha a kölcsönösség elvén beengedi az Európai Unióból érkező polgárokat.

Az Európai Unió két listát készített,:egyik tartalmazza azon országok nevét, amelyek polgárait beengedik, a másikon pedig azokét, amelyek polgárai nem utazhatnak be az EU-ba.

Ezek a listák bizonyos körökben felháborodást keltettek, miután kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok – ahol több mint 2,4 millió koronavírusos fertőzött van – a második listán kapott helyet.

Mintegy ötven országot szerepel a „vörös” listán, az USA mellett, egyebek közt Oroszország, Izrael, Törökország és Szaúd-Arábia.