A legrangosabb lapok is foglalkoztak a napokban azzal, hogy Magyarországon veszélyben a sajtószabadság. Az Index vasárnap jelezte, baj van. A legolvasottabb hírportál mára igazgatót váltott, főszerkesztőt hívott vissza az igazgatóságból. És a jövője bizonytalan.

Az index.hu Magyaroszág legolvasottab hírportálja, naponta másfél millióan kattintanak rá, hogy elolvassák a híreket, érdekességeket a világból. A portálon saját tartalomelőállítás mellett sok átvett írás is megjelenik.

Vasárnap este került ki az Index címlapjára egy szolgálati közlemény, amelyben azt írták: „Az Index szerkesztősége veszélyben van. Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.”

Hétfőn többek között abból is lehetett érezni, hogy valami nagyon nem stimmel az Indexnél, hogy délutánig meg sem írták a szerbiai választások eredményeit, akkor is csak az MTI-ből vették át a kötelező sorokat. Ilyet azelőtt nem engedett meg magának a lap.

Hétfőn megszüntették Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát, arra hivatkozva, hogy belső információkat szivárogtatott ki. Kedden távozott Pusztay András vezérigazgató, érkezett helyette Ződi Zsolt. Délután újabb szolgálati közlemény jelent meg az Indexnél, amelyben újra kinyilvánítják: ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez. Ez nagyon jó, csak hát senki sehol nem garantálja, hogy nem lesznek új alkalmazottak a lapnál és nem távoznak a mostaniak.

Nem valószínű, hogy az Index megszűnik. Legalábbis most nem. Senki nem tudná megmagyarázni, hogy a veszélyhelyzet visszavonásával miért épp az lenne a hatalom első teendője, hogy kinyírja az Indexet.

Amikor a koronavírus februárban elkezdett megkerülhetetlen tényezővé válni, az Index sokat írt róla, a kormányközeli lapok pedig keményen letámadták, hisztériakeltéssel vádolták a lapot. Egyenesen azzal támadták az Indexet, hogy a pánikkeltésük miatt fogytak ki a tartós élelmiszerek a boltok polcairól.

Most pedig jönnek a támadások, olyan címekkel, hogy nemzetközi fórumokra is kivinnék az Index baloldali belháborúját vagy hogy „Nem az a baj az Indexszel, hogy a DK kedvenc lapja, hanem az, hogy hazudik”.

Nemzetközi fórumokra semmit nem kell „kivinni”: a New York Times, Washington Post, Bloomberg vagy a Der Standard újságírói maguktól is észre szokták venni a híreket, ugyanis ők még valóban újságírók, nem a hatalom beosztottjai. Azt is észrevették, amikor a Népszabadság megszűnt vagy amikor a KESMA (a kormányközeli médiakonglomerátum) létrejött. Olyasmit meg nem nagyon lehet szépíteni, amikor a nemzetközi sajtószabadság listán Magyarország két év alatt olyan zuhanást produkál, amit a vándorsólymok is megirigyelhetnek. (A vándorsólyom a Föld leggyorsabb állata, amikor zuhanórepülést végez…)

Lehetséges, hogy az Index az Origo sorsára fog jutni. A 2000-es években az Origót sokan szerették és az Indexhez hasonlóan népszerű volt. Aztán jött a Fidesz és olyan szépen csinált pártpropaganda lapot belőle, hogy tanítani lehetne. Az Origo máig létezik, de olyan mélységekbe süllyesztették, hogy híroldalnak már nehezen nevezhető.

Az Index jelenleg alapítványi tulajdonban van. A kuratórium elnöke Bodolai László. A Magyar Fejlődésért Alapítvány akkor jött létre, amikor Simicska Lajos érvényesítette opciós jogát az Indexre (2017), elnöknek pedig megtette az Index ügyvédjét, Bodolait.

Az Index más részről az Indamedia Csoport tagja, és ott bizony történt egy vészjósló változás nemrégiben, amire érdemes figyelni.

Márciusban az Indamedia ötven százaléka Vaszily Miklós kezébe került, aki akkor úgy nyilatkozott az Indexről: „A portál vezetőinek feladata az, hogy minden politikai oldaltól független, minden beállítottságú olvasónak szerethető online médiacéget csináljanak, és a legnagyobbak legyenek, ennyi az elvárás feléjük.” Bárki más mondta volna ezt, talán még meg is próbáltuk volna elhinni.

Vaszily Miklós tavaly óta a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnöke. Előtte az Echo TV vezérigazgatója, az MTVA vezérigazgató-helyettese, vezérigazgatója, még korábban az Origo vezérigazgatója volt és a Közép-Európai Média és a NetMédia igazgatóságában is megfordult már.

Nem véletlen emlegettük az Origót, ugyanis Vaszily irányítása alatt sikerült az oldalt fideszi mélységekbe taszítani 2010 után. Néhány évvel később Vaszily vezetése alatt történt az MTVA lehallgatási botránya, majd a magyar közmédia legnagyobb kirúgási hulláma, amelyben minden olyan szakembertől megszabadultak, aki még nyomokban tartalmazta az önálló gondolkodás jeleit. Amikor Andy Vajna tavalyi halála után azonnal Vaszily került a TV2 élére, már nem sokan csodálkoztak.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy az Indexnél is történni fog valami, ha Vaszily megjelenik a környékén.

Most adódik alkalom arra, hogy a vírushelyzetből adódó nehézségekre hivatkozva „racionalizálásokat, kiszervezéseket, átalakításokat” nyomjanak le az Index torkán. Hogy pontosan milyen kérésekről, javaslatokról volt szó az mindegy is, nem az a fontos, hogy konkrétan ezt ki vitte meg hírként a szerkesztőségbe vagy a főszerkesztő még meddig maradhat főszerkesztő, vagy hogy az Index pénzügyi helyzete mennyire indokolná az „átalakítást”. Elkezdődött valami, ami egyáltalán nem a független és szabad sajtó irányába terelgeti az Indexet.

Az Index hiába van alapítványi tulajdonban, az önmagában nem tudja fenntartani a szerkesztőséget. A figyelem azért irányul az Indamedia csoportra (és Vaszilyre), mert pénzügyileg ők tartják markukban a hírportált. Az Index hirdetési felületeit is értékesítő Indamedia az igazgatótanácsban is egyre erősebben van jelen. Mivel a Simicska által ide-oda pakolt adósságok örökségeként jelenleg az Index alapítványa tartozik az Indamediának, nem nehéz látni, ki is az úr a házban.

A kedden kinevezett új igazgató, Ződi Zsolt bevallottan is Bodolai közeli jó barátja. Talán még van is némi köze a médiához. A Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Miskolci Egyetem docense, a Corvinus Egyetem oktatója azt írja közleményében: célja, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját.

Az Index „szabadságmérője” szerdán délben még mindig a „veszélyben” tartományban áll. Hogy visszafelé fogják-e állítani, vagy előre, azt még nem tudni.

Akármi lesz az Index sorsa, akár megmarad, akár megszűnik, ez a megroggyanás már benne marad a magyar sajtótörténelemben.


Az Index illusztrációja saját helyzetéről.