Nagyon rövid időn belül, akár már júliusban folytatódhat uniós közvetítéssel a párbeszéd Szerbia és Koszovó között – jelentette ki hétfőn Belgrádban Miroslav Lajčák, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kezeléséért felelős uniós megbízott, írja az MTI.

Az uniós diplomata a szerb fővárosban Aleksandar Vučić államfővel tárgyalt, majd azt mondta, olyan megállapodásnak kell születnie Szerbia és Koszovó között, amely mindkét fél számára elfogadható.

Miroslav Lajčák közölte: Szerbia Európa része, a problémák Európa problémái is, a megoldások is közösek kell, hogy legyenek.

A Szerbia és Koszovó közötti megbeszélések 2018 novemberében szakadtak meg, amikor Koszovó 100 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árura válaszul arra, hogy Szerbia sikeres lobbizásának köszönhetően Koszovót nem vették fel az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Miroslav Lajčák szlovák diplomata kinevezése felháborodást keltett Koszovóban, ugyanis Szlovákia azon öt európai uniós tagország egyike – Ciprus, Görögország, Spanyolország és Románia mellett -, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenségét, így a koszovói politikusok úgy gondolják, hogy Lajčák előítéletesen viszonyul a tárgyalások vezetéséhez.

Belgrád viszont örömmel fogadta a szlovák diplomatát, Aleksandar Vučić nyíltnak nevezte a megbeszélését Miroslav Lajčákkal. Azt mondta: végre konkrétumokról is szó eshet, a részleteket azonban nem oszthatta meg a sajtóval.

A két fél szombaton Washingtonban ül tárgyalóasztalhoz, hogy az Egyesült Államok közvetítésével is párbeszédet kezdjen.

____________________________________________________________________

Fotó: B92