Az egész országban bizonytalan a járványhelyzet, nyilatkozta az RTS-nek Branislav Tiodorović epidemiológus.

Az óvintézkedése betartásának elhanyagolása bizonytalan járványhelyzetet teremtett, legfőképp Belgrádban, Novi Pazarban, Tutinban és Vranjeban, ahol hetvennyolc személy került kórházba, a legutóbbi tesztelés során pedig huszonegy új fertőzöttet azonosítottak.

– A huszonegy új fertőzött jelentőshányadánál tüdőgyulladás lépett fel. Tehát a koronavírus ismét megmutatta a veszélyesebbik arcát, ezért mindenkinek észen kell lennie – üzente Slađan Stanković a vranjei közegészségügyi intézet járványügyi szakorvosa.

Arra a kérdésre, hogy bevezethetnek-e újabb korlátozó intézkedéseket, Branislav Tiodorović azt felelte, hogy amennyiben mindenki felelősségteljesen viselkedik önmaga és mások irányába, akkor nem.

– Ha az emberek nem viselkednek felelősségteljesen, akkor azokban a városokban, ahol magasabb a kockázat felmerül az intézkedések bevezetésének a lehetősége, a gyülekezési tilalom, a sport- és egyébb aktivitások szüneteltetése – emelte ki Tiodorović.

A járványügyi szakorvosok továbbra is arra intik az idősebb polgárokat, hogy tartsák be az óvintézkedéseket, mivel a vírus nem vesztett erejéből.

– A vírus nem gyengült, csak az olyan személyből lett kevesebb, aki azt átadhatja. Ilyen helyzetben pedig a fertőzött is kevesebb. Azonban a járványnak tapasztalható egy újabb hulláma, mivel voltak bizonyos események, nemcsak focimeccsek, hanem zárt térben tartott rendezvények is – mutatott rá Tiodorović.

Az RTS értesülései szerint a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb holnap fog összeülni.