Szerbiában több mint 630 személy halt bele a COVID-19 okozta szövődményekbe, az elhunytak valódi számát pedig leginkább Nišben próbálták eltitkolni. Ez derül ki a Covid19 rendszer adataiból, melyek a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) birtokába kerültek, írja a Javno.rs portál.

Március 19-e és június elseje között a koronavírus miatt 632 páciens vesztette életét, ami 388-cal több a hivatalosan közölt adatoknál. Ebben a periódusban ugyanis 244 halálesetről számoltak be a hatóságok.

A BIRN birtokába jutott információk szerint múlt hét utolsó napjaiban mintegy 300-400 személy fertőződött meg, ami jóval több, mint a hivatalos adatokban található 97 új fertőzött.

A fertőzöttek száma a Jelentés a kormánynak (Izveštaj za Vladu) elnevezésű táblázatban található, ami az említett Covid19 rendszer alapján készült. A táblázat három adatot tartalmaz: az elmúlt 24 órában tesztelt személyek és azonosított fertőzöttek számát, az elhunytak számát, amit az egészségügyi minisztériumnak kell jóváhagynia, valamint a koronavírusos betegek által elfoglalt kórházi ágyak számát.

A legnagyobb különbség az elhunytak számát illetően a niši klinikai központban található, ahol a hivatalos adatok szerint 77 páciens halt meg. Az informatikai rendszer adatai alapján viszont – melyekbe a BIRN betekintést nyert – 166-al több, azaz 243 olyan személy halt meg, akinél a koronavírus teszt pozitív eredményt mutatott.

A teljes cikk (szerb nyelven) és a táblázat ITT olvasható.