A Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) megfigyelői súlyos választási csalásról számoltak be, Nagybecskereken a 48-as választóhelyen ugyanis azt tapasztalták, hogy láncszavazást, azaz az úgynevezett „bolgár vonat” elnevezésű módszert alkalmazzák, az esetet pedig jelentették a rendőrségnek, adta hírül az N1 Televízió.

– Megfigyelőink az egyik legsúlyosabb problémával szembesültek, amiről az utóbbi időben sok szó esett, ez pedig a szavazatvásárlás. A megfigyelők a rendőrségen a „bolgár vonat” elnevezésű módszer alkalmazása miatt tettek feljelentést, miután megállapították, hogy a választópolgárok a szavazást megelőzően majd azt követően is ugyanarra a pontra térnek vissza, ahol valamiféle anyagokat cserélnek, az ügy már a rendőrség kezében van – jelentette ki Raša Nedeljkov, a CRTA megfigyelői missziójának vezetője.

Mit kell tenni a „bolgár vonat” ellen?

Először is kezdjük azzal, mi az a „bolgár vonat”, mert lehet, hogy az olvasóink között vannak olyanok, akiket kényszerítettek a „bolgár vonat”-ban való részvételre, vagy éppen az április 2-ai elnökválasztáson kell majd részt venniük a „vonatozásban”. A Szerbiában „bolgár vonat”-ként ismert módszer (magyar megfelelője a láncszavazás) nem más, mint egy jól működő szavazatvásárlási rendszer, ami arra szolgál, hogy elcsalják a választásokat.

A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) is számos szabálytalanságról számolt be. Emilija Orestijević, a szervezet illetékese azt mondta, a szabálytalanságok hét különböző kategóriába sorolhatók, melyek közül a legsúlyosabbakat Kúlán tapasztalták, ahol a választópolgárokról kettős nyilvántartást vezetnek, illetve az egyik szavazóhelyen családi szavazás történt, azaz az egyik családtag döntötte el a többi helyett, hogy kire fognak szavazni.

A 021.rs portál beszámolója szerint a Verbász községben található Kucora falu egyik kocsmájában pénzt adnak a szavazatért cserébe, a szavazóhelyek közelében pedig újvidéki rendszámú terepjárók cirkálnak.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) közölte, hogy panasszal fog élni a községi választási bizottságnál, mivel a párt szerint Kucora központjában egy kávéházban nyilvánosan vásárolják a szavazatokat.

A Vajdasági Kutató-elemző Központ (VOICE ) közölte, hogy a Szerbiai Szocialista Párt állításait sok helybeli lakos megerősítette.

Az SPS szerint a Verbász melletti Újsóvé faluban is hasonló szabálytalanságok történtek. A VOICE beszámolója szerint Ružica településen nagyszámú fekete terepjáró jelent meg, melyekkel a polgárokat a szavazóhelyekre szállítják.

Verbászon a szavazatszámláló bizottság tagjai több választóhelyen sem engedték meg a polgároknak, hogy a háromszintű választások során kizárólag a helyhatósági választásokon adják le a voksukat.

Az Oslobodimo Vrbas (Szabadítsuk fel Verbászt) elnevezésű polgárok csoportja közölte, hogy a történtek miatt panaszt nyújt be a községi választási bizottsághoz.

A VOICE szerint Verbászon a hangulat olyan, mint a korábbi években megtartott választásokon is volt: belgrádi, újvidéki és zombori rendszámú autók jelentek meg és járőröznek a településen.