A Nagy Imre Alapítvány hétfő estére szervezett megemlékezést a Jászai Mari térre, az áthelyezett Nagy Imre szoborhoz. A járványügyi helyzetre tekintettel idén elmaradtak a Nagy Imre Emlékháznál általában megszervezett programok. Az alapítvány azt kérte, hogy a koszorúk helyett csak egy szál virágot hozzanak a szervezetek és a fennmaradó összeget a vírus-helyzet enyhítésére használják el.

A Parlamentben kedden Latorcai János az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke elmondta: Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésével lezárult egy korszak, egy rendszert is eltemettek.

Beszédében kifejtette: 1956 októberében, a forradalom és szabadságharc idején szinte egyik napról a másikra lepték el Budapestet a lyukas zászlók, amelyekkel hitet tettek a nemzet függetlenségének és a demokráciának a helyreállítása mellett. Azonban november 4. után nemcsak a szabadság reményére emlékeztettek ezek a zászlók, hanem azokra is, akik véglegesen kiszakíttattak a nemzetből.

Áder János köztársasági elnök a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában Nagy Imre miniszterelnök és a névtelen áldozatok és elesettek sírjánál koszorúzott.

Az MSZP a Parlament Nagy Imre terméből videóüzenetben szólt a közönséghez. Hiller István kiemelte: „Más korban és más módon, de védjük a magyar szabadságot, akarjuk a magyar demokráciát. Nem mondtunk és mondunk le egy új Magyar Köztársaság megteremtéséről. Egy olyan országot akarunk, ahol nem kell mártírhalált halni sem az egyszerű embernek, sem miniszterelnöknek”.

A Nagy Imre terem a miniszterelnök dolgozószobája volt a Parlamentben 1956-ban (Fotó: Ssappanos Veronika/SZMSZ)

A Nagy Imre terem a miniszterelnök dolgozószobája volt a Parlamentben 1956-ban (Fotó: Ssappanos Veronika/SZMSZ)

A Nagy Imre terem a mártír miniszterelnök dolgozószobája volt. Az emléktáblán Nagy Imre perében az utolsó szó jogán elmondott szavai szerepelnek: „Kegyelmet nem kérek”.

A Demokratikus Koalíció közleményében úgy emlékszik Nagy Imrére: „Amikor hite szembekerült a valósággal, a nemzet érdekeivel, akkor nem a valóságot hajlította, hanem önmagát. Nem beletört, hanem eltörték. Azok, akiknek az eszme, a hatalom volt a minden, akik ezért, ha kellett mások életét áldozták, öltek. Őt is.”

A Jászai Mari téri szobornál Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Varga Judit igazságügyi miniszter, Hiller István és Kónya István, a Kúria elnökhelyettese közösen helyezett el koszorúkat.


Koszorúk a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a néhai miniszterelnök hatalmi akaratból a Jászai Mari térre áthelyezett szobránál 2020. június 16. (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)