Maglai Jenő Szabadka Polgári Mozgalma pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a lista választási programját, és elmondta, a nevével fémjelzett polgári csoport nagyon különleges körülmények között tudott elindulni a választásokon.

A politikus köszönetet annak a több mint ezerháromszáz polgárnak, aki aláírásával támogatta a listát és rámutatott, a gyűjtéshez semmiféle külső segítséget nem kaptak, az aláírásokat a mintegy harminc önkéntes segítségével szedték össze, akik ezért nem kaptak anyagi juttatást, és azt mondta ezért nekik is köszönettel tartozik.

– Nekünk nincsenek közvállalatokban dolgozó embereink, akik a munkaidő alatt gyűjthették volna az aláírásokat – mutatott rá a politikus, aki hozzátette, a kampányt is saját forrásból pénzelik, a listán szereplő személyek és a szimpatizánsok támogatják anyagi lehetőségeikhez mérten, ez pedig aprópénz ahhoz képest, amennyit a hatalmi pártok költenek ilyen célra.

– Ez egy Dávid és Góliát közötti küzdelem, sőt nekünk két Góliáttal kell megküzdenünk – fogalmazott Maglai Jenő.

A listával kapcsolatban Maglai megismételte, hogy ígéretükhöz hűen a mostani választásokra is egy olyan polgári listát állítottak, melyen a Szabadkán élő nemzetek – magyarok, szerbek, horvátok és bunyevácok – képviseltetve vannak, ugyanis szerinte az elmúlt harminc évben folytatott nemzeti alapú politizálás csak hátráltatta Szabadka fejlődését.

A Szabadka polgármesteri tisztségét is korábban betöltő politikus szerint meglepő, hogy sem a VMSZ, sem az SNS nem rendelkezik a városra vonatkozó programmal, kampányuk pedig csak arról szól, hogy ki lesz a polgármester, az SNS, vagy a VMSZ színeiből kerül-e ki, és hogy magyar lesz-e, vagy szerb.

– Úgy vélem, hogy a két nagy párt kampánya ezzel teljesen célt tévesztett. Fogalmuk sincs, hogy mit akarnak várossal. Lehet, hogy csak fenn akarják tartani a status quo-t, és ezért nincs programjuk sem.

Maglai szerint a városban a korrupció és a nepotizmus soha nem látott méreteket öltött. Példaként említette a téli szolgálatot, valamint a közvilágítás karbantartását, amelyek a városnak a szükségesnél jóval több pénzébe kerülnek. Arra is emlékeztetett, hogy az SNS négy éve a pártalapú foglalkoztatás megszüntetését ígérte, de ennek éppen az ellenkezője történt, hiszen csak tavaly harminc párttagnak adta munkát a közigazgatásban, Bogdan Laban fél családját elhelyezte, többüket vezető beosztásba, ugyanakkor a VMSZ polgármesterjelöltje is a pártelnök fia.

– A legrosszabb dolog pedig, amiről nem nagyon beszélnek, az a politikai és az alvilági körök összefonódása Szabadkán. Például a városházán egy olyan személy kapott munkát, aki ellen súlyos bűncselekmény miatt emeltek vádat, ugyanis megfenyegetett egy rendőrt

– mutatott rá a politikus, de mint mondta, hasonló a helyzet a Bácska Labdarúgóklubban, a város pedig a korrupció és a bűnözés szimbólumává vált.

Maglai Jenő emlékeztetett Szabadka Polgári Mozgalma programjának főbb pontjaira, melyekről már a múltban többször is beszélt. Mint fogalmazott, az SZPM egyik fő célja, hogy visszaszorítsa a korrupciót és felszámolja a pártalapú foglalkoztatást, de emellett azt is szükségesnek tartja, hogy a városban egyetlen közvállalat legyen, amelynek csak egy igazgatója lesz.

– A stratégiai projektumokat a jövőben is folytatni kell. Kiábrándító, hogy a hatalom az elmúlt négy évben nem tudta befejezni sem a palicsi projektumot, sem a Népszínházat – emelte ki Maglai és említést tett az elhanyagoltan álló első kaszárnyáról, és az egykori Zorka gyár területéről,rámutatott a kültelepülések rossz helyzetére, és szóvá tette, hogy az Y-elágazást sem készült el úgy, ahogyan kellett volna.

– A Zsinagóga az egyetlen projekt, ami valószínűleg annak köszönhetően készült el időre és megfelelő minőségben, hogy azt a magyarországi fél felügyelte – mutatott rá a politikus.

Maglai Jenő szerint Szabadkán új sportcsarnokot kell építeni, és a város megérdemelne egy fedett műjégpályát is. Az SZPM korszerűsítené a tömegközlekedést, és leállítaná a gyógyszertár magánosítását. Az egészségházat új alapokra helyezné, mivel hibásnak tartja a hatalmi koalíció azon döntését, hogy az alapítóijogokat átadták a tartománynak. Maglai szerint ki kellene építeni egy korszerű nagybani piacot, valamint feleleveníteni a határokon átívelő együttműködési programokat, továbbá szükség volna a víz- illetve faállomány kataszterének kidolgozására.

Szabadka Polgári Mozgalma köztársasági szinten is változásokat sürget: a nyugdíjasoknak kamatostul kellene visszafizetni azt, amit elvettek tőlük, el kellene törölni a vízlecsapolási illetéket, és megszüntetni a központosítást, hogy az önkormányzatok rendelkezhessenek saját pénzükkel. Maglai Jenő elmondta, azt is fontosn volna, hogy a helyi rendőrparancsnok kinevezéséről ne a minisztérium, hanem a helyi képviselő-testület döntsön.

Maglai arra szólította fel a választópolgárokat, hogy ne féljenek, hanem tömegesen menjenek el szavazni, és ha elegük van a megfélemlítésből és az elszegényedésből, ugyanakkor a SZPM programja elnyerte tetszésüket, akkor karikázzák be a 8-as számot.

– Ugyanúgy, ahogy 2012-ben a Demokrata Pártnak piros lapot mutattak a lopások és a bűnözés miatt, amibe süllyedtek, ugyanúgy mutassanak most piros lapot a Szerb Haladó Pártnak és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, mivel úgy gondolom, hogy azért, amit az elmúlt négy évben műveltek, piros lapot érdemelnek

– mondta Maglai és emlékeztetett, hogy 2016-ban figyelmeztetett, hogy az SNS és a VMSZ által vezető posztokra javasolt káderek semmi jót nem fognak hozni a városnak, és mint mondta, ez beigazolódott. A politikus arra figyelmeztetett, hogy ez a koalíció a jövőben sem hozhat jót a városnak, azt pedig aggasztónak tartja, hogy a kilenc kihirdetett lista közül öt a Szerb Haladó Párt befolyása és ellenőrzése alatt áll.

A Magločistač portál újságírója a VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti viszonyról és Pásztor Bálint polgármester-jelöltségéről kérdezte Maglai Jenőt véleményét. Maglai azt mondta, véleménye szerint a két párt között nincs semmiféle megegyezés a polgármesteri posztot illetően, sőt a háttérben komoly háború folyik emiatt Szabadkán. Hozzátette, a VMSZ óriási hibát követett el azzal, hogy Pásztor Bálintot jelölte, és ehhez előrántotta a nemzeti, illetve a nacionalista kártyát.

– Pásztor Bálintnak nem kellett volna olyanokat mondania, hogy csak egy magyar polgármester mentheti meg a várost, és nem kellett volna Szabadka balkanizációjáról sem beszélnie, mert ezzel megsérti az itt élő összes többi nemzetet. De nyilvánvalóan a VMSZ nem tud eredményt felmutatni, ezért végső megoldásként elővette a nemzeti kártyát – fogalmazott Maglai Jenő.