Lassan 30 éve élek Szegeden, de így is tartogat meglepetéseket számomra ez a gyönyörű város. Nem régen tudtam meg, hogy a Dóm tér bejáratánál létezik egy érdekes sorsú és szimbolikájú Trianoni kapu, amely az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékezteti a járókelőket, s az eredeti alkotói szándék szerint minden év június 4-én bezárják. Az egyetemista babonák szerint, aki átmegy rajta, az a következő vizsgán biztosan megbukik és utóvizsgáznia kell. Ők ezért uv-kapunak is hívják.

S akkor egy kis történelem: a Dóm teret körülölelő épületegyüttes kialakításában elsődlegesen a trianoni béke következményei játszottak szerepet. A Kolozsvárról elűzött Ferenc József Egyetemet Klebelsberg Szegedre helyeztette át, a csanádi püspökség székhelye pedig Temesvárról a Tisza-parti városba költözött. Az új intézmények elhelyezése új épületek felépítését tette szükségessé.

1930. október 25-én – Trianon 10. évfordulója évében – felavatták a Dóm teret körülvevő épületegyüttest, mely magában foglalja a püspöki- és egyetemi épülettömböt. Klebelsberg olyan teret álmodott meg, amely hatalmas egységbe kovácsolta össze az állam, Szeged város és csanádi püspökség legfontosabb erényeit. Ennek legfőbb megjelenítője természetesen a Fogadalmi templom volt, de az előtte elterülő hatalmas épített, zárt tér is annak a szimbóluma, hogy itt történelmi, vallási és oktatási eszmények találkoznak.

Ide kapcsolódik az Aradi vértanúk (Gizella tér) teréről nyíló, Rerrich Béla által tervezett Trianoni kapu is, melyen keresztül a Dóm térre érkezünk. „Trianon az elmúlás, a pusztulás, a fájdalom, a bezártság, az igazságtalanság szimbóluma.”

A bejáró felső részén Glattfelder Gyula püspöki címere látható, a püspök JUSTUM AMORE latin jelmondatával, „Az igazit, szeretettel”.

A kapu megmaradása valószínűleg annak köszönhető, hogy csak egy egyszerű kovácsoltvas kapunak tartották, pedig ennél sokkal több volt. Erre a bejárat szimbolikája adja meg a választ.

A trianoni kapu nem más, mint a déli homlokzat emlékműve. „Becsukott állapotában a kapura tekintve elsőként kirajzolódik egy »T« betű azáltal, hogy a kapu két szárnyból áll: Amikor a két szárny becsukódik, akkor a vízszintes keresztvas középen kiegészül két függőleges, azonos szélességű vaslemezzel, amelyek együtt már egy »T« betűt alkotnak. A kapu zárt alsó részén, 20 darab csúcsára állított üres négyzet látható, ami utalhat az évszámra. A két motívum együtt egymást erősítik: Trianon – 1920”.

A Boldogasszony sugárút (vagyis a Hősök kapuja) felől az út egyenesen erre vezet. A Trianoni kapu tehát egy templom bejárata, amely a Nemzeti Emlékcsarnokba, a nemzet nagyjainak templomába, Panteonjába vezet.

Azt nem sikerült kiderítenem, hogy a kapu mióta mumus az egyetemisták számára, és honnan datál a hozzá fűződő babona.


Források:
http://gff-szeged.hu/uploads/fm/deliberationes_2011_2.pdf
https://hu.wikipedia.org./wiki/Rerrich_Béla_(műépítész)
https://www.kozterkep.hu/33151/trianoni-kapu


A szegedi UV-kapu (Fotó: kozterkep.hu)