Tíz napja adta át a Vajdasági Magyar Szövetség a szabadkai városi listáját, amit a városi választási bizottság négyes szám alatt hirdetett ki. A listavezető pedig Pásztor Bálint jelenlegi parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke.

Pásztor Bálint pénteken délelőtt sajtótájékoztatón igyekezett megválaszolni azokat a vele kapcsolatos kérdéseket, amelyekkel az elmúlt napokban a szerb és a magyar sajtó is foglalkozott, és amiket sokan személyesen is feltettek neki.

Pásztor Bálint-e a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai polgármesterjelöltje?

– Igen, én vagyok – jelentette ki Pásztor és hozzátette, ez nem személyes ambíció, ugyanakkor nagy megtiszteltetés számára, hogy együtt szerepelhet a listán lévő emberekkel, mégpedig az első helyen.

– Amennyiben győzünk, akkor vállalni fogom a felelősséget, és az azzal járó munkát Szabadka irányításában – mondta Pásztor.

Miért volt erre szükség?

– Tizenhárom éve Belgrádban vagyok köztársasági parlamenti képviselő, direkt módon soha nem foglalkoztam önkormányzati ügyekkel. Szabadkán születtem, a Kizur István Általános Iskolába jártam, a szabadkai gimnáziumban érettségiztem. A Spartacus Kosárlabdaklubban is játszottam és 1993-ban, fiatalként tartományi bajnokok is voltunk, ez nem az én eredményemnek köszönhető, de akkor megtanultam, mit jelent csapatban játszani. Az elmúlt tizenhárom évben közvetettem igyekeztem a szabadkaiak érdekében tevékenykedni, ahogy sokan mások, akik most itt állnak mögöttem. Például 37 millió eurót sikerült az Y-elágazás és a Népszínház befejezésére biztosítani. Mi tettük ezeket az ügyeket országos szinten témává – húzta alá Pásztor és hozzátette, habár Belgrádban dolgozott, az elmúlt tizenhárom évben is Szabadkán élt.

Pásztor Bálint azt mondta, szeretne közvetlen módon is Szabadkáért tevékenykedni, és így is fog cselekedni, amennyiben elnyeri a polgárok bizalmát.

Akkor is Pásztor Bálint lesz-e a polgármester, ha a VMSZ esetleg nem győz Szabadkán?

A politikus a leghatározottabban cáfolta ennek a lehetőségét. Kiemelte, hogy a szabadkai jogi karon alkotmányjogot tanít, és jogászként az a véleménye, hogy a szavazók döntése megfellebbezhetetlen és megkérdőjelezhetetlen.

– Soha senkinek közülünk nem jutna az eszébe, hogy valamiféle alku, vagy kereskedelem tárgyává tegyük Szabadka irányításának a kérdését.

A szabadkaiak fognak dönteni arról, hogy elégedettek-e a jelenlegi polgármesterrel, vagy pedig más prioritások alapján működjön a város a következő időszakban

– mondta Pásztor és hozzátette, a választásokat követően nagy valószínűség szerint vagy ő, vagy pedig Bodgan Laban lesz a polgármester.

– Szeretném világossá tenni, hogy a jelenlegi polgármester és köztem nincs semmiféle személyes konfliktus. Ez nem személyes ügy! Csupán arról van szó, hogy más prioritásaink, eltérő elképzeléseink vannak. Másfajta személyiség az övé, és más az enyém. Másmilyen az én temperamentumom, és más az övé. Neki minden jót kívánok az életben, magunknak és mindenkinek, aki részt vesz a választásokon, azt kívánom, hogy ez egy tisztességes küzdelem legyen – mondta Pásztor.

Igaz-e az, hogy a VMSZ feláldozza Zentát, vagy Magyarkanizsát, vagy Topolyát, vagy ezek valamilyen kombinációját a szabadkai polgármesteri címért?

– Ezt is a leghatározottabban szeretném visszautasítani és cáfolni. Semmiféle kereskedelemről, alkuról nem lehet szó! A választók fognak dönteni. Mi szeretnénk győzni Zentán is, Magyarkanizsán is, Topolyán is, mint ahogyan Szabadkán is győzni szeretnénk. A Vajdasági Magyar Szövetségben senkinek sem jutna eszébe ilyen alkut kötni, vagy amennyiben ilyen fölajánlás érkezne, azt elfogadni. Úgyhogy ilyen alku nem lesz – szögezte le Pásztor Bálint.

A VMSZ szabadkai választási programját a politikus úgy jellemezte, hogy az egy lokálpatrióta program.

– Mi a normális Szabadkáért szállunk síkra, mindennek a normalizálásáért, ami jelenleg nem normális ebben a városban és hangsúlyozta:

Nemet mondunk arra, hogy Belgrádból ide irányított zsoldosok irányítsák akár a közvállalatokat, akár a közintézményeket, akár magas rangú beosztásban legyenek a városházán. Azt gondolom, hogy egy százötvenezres lakosú városban vagyunk mi szabadkaiak, akikből lehet egyik, másik, harmadik, negyedik… pozíciót is betöltő személyt találni.

A kampánnyal kapcsolatban Pásztor Bálint kiemelte, hogy a párt tisztességesen fog küzdeni a polgárok szavazataiért. Beharangozta, hogy a VMSZ aktivistái szombattól kezdve felkeresik a szabadkai polgárokat, hogy ismertessék a párt programját.

– Nem fogunk csomagot osztani, nem fogunk fenyegetni, vagy zsarolni. A programunkat kívánjuk átadni és arról elbeszélgetni a polgárokkal – mondta Pásztor és hozzátette, biztos benne, hogy a mintegy tíz, Szabadkán induló lista képviselői között lesznek majd olyanok, akik fenyegetőznek, zsarolnak, vagy csomagot osztanak.

A politikus arra szólította fel a szabadkaiakat, hogy június 21-én ne kényszerből, hanem lelkiismeretük és szabad belátásuk szerint szavazzanak.


Hallgassa meg a Pásztor Bálint sajtótájékoztatóján elhangzottakat a Szabad Magyar Szó podcast csatornáján: