A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését – jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben, írja az MTI. Az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.

Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák. A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére – mondta a német külügyminiszter.

Elmondta, hogy az úgynevezett harmadik országokról – az EU, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól – szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben az ügyben bevárják az Európai Bizottság javaslatait.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki.

Nyitóképünk: Illusztráció