A szerb kormány döntésének értelmében július elsejétől emelkedik a különböző üzemanyagok jövedéki adója – írja a 021.rs.

A hatályos törvények szerint a jövedéki adót már februárban össze kellett volna hangolni a 2019-es inflációs adatokkal, de ezt június 1-re halasztották, most pedig még egy hónappal későbbre tolták.

A tavalyi fogyasztói árindex alapján nagyjából egy dinárral kerülnek majd többe az üzemanyagok július elejétől Szerbiában.

A benzin jövedéki adója literenként 57,1 dnár lesz, egy liter gázolajra 58,72 dinárt számol az állam, míg az LPG ( autógáz ) után 44,59 dináros jövedéki adót kell fizetni. Minden egyes liter bioüzemanyag vásárlásakor 57,37 dinárral lesz gazdagabb az államkassza, a többi üzemanyag literje után pedig 68,45 dinárt számolnak fel.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági következményei miatt az utóbbi hónapokban Szerbiában is csökkent az üzemanyagok ára, viszont nem olyan nagy mértékben, mint a környező országokban. Szakértők szerint ez a magas jövedéki adó, illetve más adóterhek és illetékek miatt van.