A koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt elhalasztják Szerbiában a Nemzeti Stadion megépítését – írja a 021.rs.

A szerb kormány közleményben jelezte, hogy a jelenlegi körülmények között nincsenek meg az anyagi feltételei annak, hogy megépüljön az eredetileg Surčinba tervezett létesítmény, így az erre kiírt közbeszerzési pályázatot visszavonták.

A Nemzeti Stadion építése már 2015-ben szóba került, akkor Aleksandar Vučić, még miniszterelnökként azt mondta, hogy az állam kész 150 millió eurót erre a célra fordítani. Később az összeg 250 millió euróra nőtt, majd a Szerbiai Labdarúgó-szövetség azt közölte, hogy számításaik szerint a Nemzeti Stadion megétése mintegy 70-100 millió euróba kerül majd.

Szerbia százmillió euróért épít Nemzeti Stadiont

A közbeszerzési eljárást 2019. október 25-én írták ki, ezt megelőzően júniusban egy munkacsoportot hoztak létre, amely a jövendőbeli stadion munkalátait lett volna hivatott felügyelni. Ennek elnöke Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter volt, helyettese pedig Siniša Mali pénzügyminiszter.

Arról nincs hivatalos információ, hogy a kormány végleg lemondott-e a Nemzeti Stadion megépítéséről, vagy csak ideiglenesen álltak el ettől a tervtől.

__________________________________________________________________

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: 021.rs