Szabadka Polgári Mozgalma vasárnap este hat órakor átadta a városi választási bizottságnak az önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges mintegy ezerkétszáz támogatói aláírást, illetve a jelöltlistát.

A Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport nevet viselő, harminchat nevet tartalmazó lista polgári, melyen a magyar, a szerb, a horvát és a bunyevác nemzeti közösség képviselői is helyet kaptak.

– Ez a lista tehát maga Szabadka kicsiben. Gerincét a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 elnevezésű polgári mozgalom, és Szabadka Polgári Mozgalmának tanácsnoki csoportja képezi – magyarázta Maglai Jenő listavezető az átadást követő sajtótájékoztatón.

– Ez az egyetlen komoly ellenzéki politikai erő, amelynek Szabadkán sikerült összegyűjtenie a jelöltlista átadásához szükséges aláírásokat. Az aláírásokat nem vásároltuk, nem zsaroltuk az embereket, nem is szállítottuk őket a gyárakból autóbuszokkal. Azok írtak alá, akik úgy gondolták, hogy ezt a csapatot támogatni kell – ismertette Maglai és emlékeztetett, hogy a többi ellenzéki párt szinte teljesen eltűnt a politikai színtérről.

A listavezető szerint Szabadkán gyökeres változásokra van szükség.

– Négy év elteltével ma egyfajta félig-meddig kriminalizált társaság vezeti a várost. A fiatalok elszöktek, szemmel látható a gazdasági összeomlás és az elszegényedés, de azt is mindenki látja, hogy hogyan pusztul le a város. Nem szeretnék abba belemenni, hogy a hatalmi koalíciót alkotó pártok most egymást vádolják, hogy ki a hibás ezért a helyzetért. Ez az ő dolguk. De az tény, hogy az elmúlt négy év eredményei annyira soványak, hogy az tűrhetetlen – mondta Maglai Jenő, aki szerint a város csak akkor tud kijönni jelenlegi helyzetéből, ha megszűnik az a korrupció, ami átitatta a közintézményeket, a közvállalatokat és a városvezetést, valamint ha megszűnik a soha nem látott mértékeket öltött pártalapú foglalkoztatás.

A városi választási bizottság fogadja Szabadka Polgári Mozgalmának küldöttségét

Maglai Jenő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az SZPM köztársasági szinten támogatja azokat a törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy megszüntessék a vízlecsapolási illetéket, a nyugdíjasok pedig visszakapják a tőlük elvett pénzeket.

Szabadka Polgári Mozgalma választási programjában hangsúlyt fektettek azon projektumok befejezésére, amelyeket az elmúlt négy évben hatalmon lévők nem tudtak befejezni: például a palicsi fürdőkomplexum kiépítése, a rendezési terv megvalósítása, a Palicsi-tó szanálása, a Népszínház felújításának befejezése, egy műszaki-egyetemi kampusz kiépítése az első kaszárnya épületében, az egykori Zorka gyár területének rendezése, ahol kis- és középvállalkozások kapnának helyet, továbbá a városközpont rendbetétele.

– Decentralizálni kell a várost, de az országot is. Szabadkának vissza kell adni a pénzeket, amiket elvettek tőle. Szeretnénk városi községeket létrehozni Bajmok, Csantavér és Palics tekintetében. Ezeknek a kültelepüléseknek hatásköröket és önálló költségvetést adnánk. Ezek a települések teljesen lepusztultak, és ez a folyamat, ha nem lépünk, megállíthatatlan. Egy-két utca kiaszfaltozása, vagy a kultúrház kifestése nem menti meg őket. Ezek mellett más olyan beruházásokra is szükség van, amelyek az életkörülmények javulását eredményezik – mondta Maglai, és hangsúlyozta:

– Sajnos az elmúlt négy, illetve nyolc évben a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség olyan helyzetet teremtett, hogy a város teljesen lepusztult, az emberek pedig elszegényedtek.

Jelica Santrač, a Metla 2020 polgári mozgalom képviselője azt mondta, a mai listaátadással megmutatták a hatalmon lévőknek, hogy a városban még létezik a polgárok érdekében dolgozni szándékozó, valódi ellenzék.

– Tönkre tették a gazdaságot, az ipart, és a kultúrát. Bennünket éppen ez vitt rá arra, hogy eltérő programjaink ellenére együttműködjünk, egyrészt azért, hogy felelősségre vonjuk az előző városvezetést mindazért, amit tett, másrészt pedig, hogy a polgároknak visszaadjuk a méltóságot. A mottónk a „Szabadság, vagy félelem, válasszanak!”, hiszen annak a nyomásgyakorlásnak is szeretnénk véget vetni, ami a városvezetés részéről a polgárokat éri. Ez egy gazdag kulturális hagyományokkal bíró város, amely definitív nem érdemli meg, hogy olyan vezetése legyen, mint amilyen az elmúlt időszakban volt – húzta alá Jelica Santrač.

A Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport lista tagjai a Városháza bejárata előtt