A SpaceX emberes küldetése tegnap történelmet írt, amikor a Crew Dragon sikeresen indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. Ma sikeresen randevúztak a Nemzetközi Űrállomással (ISS).

Az indulás után a kétfős legénység Douglas Hurley és Robert Behnken bejelentkezett a fedélzetről, körbe is vezették a nézőket, majd megvacsoráztak és nyugovóra tértek.

A hagyományok szerint az űrhajósok közvetlenül indulás előtt nevezik el az űrhajót. Ez nemcsak amerikai szokás, mindenhol „szabály”. Hurley és Behnken az első bejelentkezésüket azzal kezdték, hogy leleplezték döntésüket és űrhajójuk ezentúl Dragon Endeavour névre hallgat.

Az Endeavour név nem véletlen, mindkét űrhajós első küldetése a Space Shuttle Endeavour űrrepülő fedélzetén valósult meg, Hurley 2009-ben, Behnken pedig 2008-ban és 2010-ben volt az Endeavour „vendége”. Ezenkívül a választás Amerika törekvését is kívánja szimbolizálni a világűr visszahódítására.

Az Endeavour hívójelet azonnal használatba vette az irányítóközpont.

A két űrhajós bemutatta belülről is ideiglenes lakhelyét. A Dragon minden vezérlőegysége érintőképernyős, van néhány nyomógombjuk is, de a lényeg már érintős paneleken folyik. Az űrhajó teljesen automata üzemmódban működik, az asztronauták azonban végrehajtottak egy kézivezérléses tesztet is, hogy bizonyítsák, a Dragon baj esetén képes az emberes irányításra.

Hurley és Behnken útitársat is visznek, fiaiktól kaptak egy kis játék dínót, pontosabban egy apatosaurust, ami elkísérte őket az útra és a bejelentkezés alatt körülöttük lebegett.

Reggel zenére ébredtek, a Black Sabbath „Planet Caravan” című száma szólt az űrben, majd teljes figyelemmel a küldetés következő nagy eseményére koncentráltak: a sikeres dokkolásra.

Minden bizonnyal óriási élmény a két űrhajósnak újra átlebegni a Nemzetközi Űrállomás kapuján.

Az űrállomáson hárman vannak jelenleg szolgálatban, az amerikai Chris Cassidy, az orosz Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner. Az üdvözlő ceremónia után a két újabb „beköltöző” megkezdi a munkát és legalább egy hónapot el fognak tölteni az ISS-en.


A Crew Dragon néhány méterre a Nemzetközi Űrállomástól, összekapcsolódás előtt. Közben mindkét úrjármű kb. 400 km magasságban, másodpercenként 10 km-es sebességgel kering a Föld körül (Fotó: NASA)