A koronavírus-járvány végét akkor hirdethetjük ki, ha 28 nap alatt egyetlen új megbetegedést sem regisztrálunk – jelentette ki Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet vezetője és a válságstáb tagja.

Petrović a nova.rs portálnak nyilatkozva közölte: a jogszabályok szerint a járvány végének kihirdetéséről az egészségügyi tárca dönt.

„Általában, ha nem világjárványról van szó, az a szabály, hogy két maximális lappangási időszaknak kell elmúlnia újabb megbetegedések nélkül, s csak ezt követően lehet kihirdetni, hogy vége van a járványnak. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy 28 napnak kell eltelnie újabb beteg regisztrálása nélkül” – mondta az orvos, hozzátéve: a világjárvány esetében ez akár módosulhat is, s lehet, hogy a pandémia megszűnéséig kell várni a járvány végének kihirdetésével.

Petrović meglátása szerint az a tény, hogy a nyár folyamán előfordulhatnak nem jellemző tünetekkel rendelkező fertőzöttek, akik közül többek pozitív koronavírus-tesztet produkálnak, lehetőséget teremt majd annak felmérésére, hogy mennyire van jelen a vírus a környezetünkben.

„Ha csak a járvány természetes lefolyását figyeljük, a veszélyhelyzetet akkor lehetne lefújni, ha a megbetegedések száma eléri a csúcspontját, azaz, ha a lakosság 60-70 százalékának sikerül immunitást szereznie, a járvány pedig természetes elhalásba kezdene. Jelenleg azonban figyelnünk kell a helyzet alakulását, mindenképpen korai lenne már most kijelenteni, hogy vége a járványnak” – mondta az orvos, emlékeztetve: a krónikus betegségben szenvedőknek és a kollektív elhelyezést biztosító intézményekben élő polgároknak továbbra is alkalmazniuk kellene a szociális távolságtartást.