Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy a Belgrád-Budapest vasút várhatóan 2024-ig teljes hosszában elkészül, így a két főváros közötti utat két óra és negyvenöt perc alatt lehet majd megtenni, írja a 021.rs hírportál.

A szerb elnök szombaton a Belgrád és Ópázova közötti szakaszon zajló építkezést tekintette meg és azt mondta, az év végéig az ott folyó munkálatok befejeződnek.

– Augusztusig befejezzük a Belgrád-Újvidék szakaszt. Amikor az orosz vállalatok elvégzik a rájuk bízott munkát, akkor Belgrádból fél óra alatt Újvidékre érhetünk. 2024-ig az Újvidék-Szabadka szakasz is elkészül, és addigra a magyarországi oldalon is kiépül a vasút – magyarázta Vučić.

Arra a megállapításra, hogy a Belgrád-Budapest gyorsvasútnak 2018 végéig kellett volna elkészülnie, Vučić azt válaszolta, hogy az infrastrukturális projektumok körül nagyon sok a probléma.

– Hat hónapot késtünk az Ub-Lajkovac szakasszal, de a Lajkovac-Ljig közötti résszel és más szakaszokkal is, viszont befejeztünk valamit, amire az emberek már hetvenöt éve várnak – magyarázta az államfő.

Tíz évre titkosították a Budapest-Belgrád-vasútépítkezés iratait

A beruházás megvalósítása kiemelkedően fontos közérdek a kormány szerint. Mostantól tíz évig titkos is, írja a hvg.hu.