Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok megszünteti kapcsolatát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát.

Donald Trump nyilatkozatában a kínai kormányt okolta azért, hogy a koronavírus elterjedhetett az egész világon. Az elnök elmondta, áprilisban szüneteltette a WHO-nak nyújtott támogatást, mert konkrét változtatásokat követelt, de ezeket a reformokat nem hajtotta végre a szervezet. Az eddig fizetett támogatásokat át fogja irányítani máshova, ahol nagyobb szükség van rá a globális közegészségügyi igényeknek megfelelően. Az elnök, mint korábban már sokszor, „átláthatóságot” követelt Kínától a koronavírussal kapcsolatban.

Az Egyesült Államok a WHO évi költésgvetésének kb. 20 százalékát adja, ami a legnagyobb hozzájárulás a tagállamok között. Ezen túlmenően azonban a világ számos pontján dolgozó WHO-szakértők jelentős része is amerikai. Nem világos, hogy Trump pontosan mire gondolt, amikor „minden kapcsolat megszüntetéséről” beszélt.

Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy az Egyesült Államok visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, mert Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit–kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat, amelyek a többi között kötelezik Pekinget Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására. A kínai új nemzetbiztonsági szabályozás egyértelműen hátrányosan érinti Hongkongot. Az elnök intézkedéseket ígért annak érdekében, hogy visszavonják Hongkong kedvezményes vám- és utazási területként való kezelését.


Trump hátat fordít az Egészségügyi Világszervezetnek (Illusztráció)