A szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtökön arról döntött, hogy szobrot emelnek Bíró Károlynak, Szabadka egykori polgármesterének, I. Péter szerb királynak és Ivan Antunović bunyevác püspöknek – írja az RTV honlapja.

Bíró Károly 1902 és 1918 között irányította Szabadkát, gyakorlatilag ő tette várossá ezt a települést, hivatali ideje alatt épült fel a szecessziós városháza, illetve Palics több nevezetessége is. A VMSZ kezdeményezésére Bíró Károly egészalakos szobrot kap, amit a városháza mellett, a belvárosban helyeznek el.

Ugyanebben az időszakban, 1903 és 1918 között uralkodott Szerbiában I. Péter király, aki a Szerb Haladó Párt javaslatára kap egészalakos szobrot a Jadran mozi épülete közelében.

A harmadik szobor Ivan Antunović (1815-1888) püspököt ábrázolja majd. A Bácskai Bunyevácok Szövetségének kezdeményezésére ezt az alkotást a Szent Teréz székesegyház mellé helyezik el.

Ivan Antunović kultúrális téren igen sokat tett a bunyevácok felemelkedésének érdekében, valójában ő volt az, aki megteremtette a bunyevác identitás alapjait ebben a térségben.

A szobrok felállítását az ellenzék is támogatta.

___________________________________________________________________

Fotó: RTV