70 millió eurós vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá Szerbia számára az Európai Unió – írja a Vajdasági Rádió és Televízió.

Az összeg az első része annak a 2020-as IPA programnak, amelynek keretében az év végéig további 98 millió eurót kap Szerbia. A felzárkóztatást segítő támogatásról szóló szerződést Jadranka Joksimović, Szerbia európai integrációért felelős minisztere és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője írta alá Belgrádban. Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette, hogy minden uniós tagállamnak hálás a segítségért. Az eseményt Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítési biztosa videókapcsolaton keresztül követte. A politikus hangsúlyozta, hogy Szerbia számíthat azokra az uniós alapokra, amelyek a koronavírus által okozott károk enyhítését orvosolják.

„Természetesen a projekteknek csak akkor lehet igazi hatása az egész régióra, amennyiben egy regionális megközelítést használunk, és megpróbáljuk előléptetni az egész regionális gazdaságot. A projekteket regionális szinten kell kidolgozni, és én már bátorítottam a régióban található országokat, hogy ilyen módon közelítsék meg, de úgy gondolom, hogy már tisztán látható a pozitív eredmény, amelyet már elértünk a zöld folyosók segítségével” – közölte Várhelyi Olivér bővítési biztos.

Nyitóképünk: Tanjug