A minnesotai városban eluralkodott az erőszak azután, hogy egy fekete férfi belehalt a brutális rendőri intézkedésbe, írja a hvg.hu.

A nagyvárosban az afroamerikai férfi halála ügyében az igazság feltárását követelő tüntetők helyét átvették az üzleteket feltörő és autókat gyújtogató zavarkeltők. Üzleteket raboltak ki, és egyszerre legalább 30 helyen gyújtottak tüzet a város utcáin.

Csütörtök délelőtti televíziós jelentések szerint lángokban állt Minneapolis több épülete is, lakóházak, üzletek, építkezések. A rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbál gátat vetni az erőszaknak, csütörtök hajnaltól kivezényelték a Nemzeti Gárda tagjait is.

A 46 éves George Floydot hétfőn este igazoltatta négy rendőr. A földre teperték és megbilincselték a fegyvertelen férfit, majd egyikük a nyakára térdelt. Floyd csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegőt. Nem sokkal azt követően, hogy bevitték a rendőrőrsre, majd a kórházba, meghalt. A történteknek számos szemtanúja van, többen videóra vették a brutális rendőri intézkedést.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint „a rendőrtisztek a gyanúsítottat megbilincselték, és észlelték, hogy orvosi ellátásra van szüksége”. Az intézkedő rendőröket – akiket hamisított pénz használata miatt hívtak a helyszínre – már kedden elbocsátották, egyikük ellen büntető eljárást kezdeményeztek a férfi halála miatt.

Donald Trump amerikai elnök szerdán este bejelentette, hogy felkérte az igazságügyi minisztériumot, illetve a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) az ügy teljes feltárására. Az elnök igazságszolgáltatást ígért Floyd hozzátartozóinak.

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere csütörtökön délelőtti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden eszközt igénybe vesznek a rend helyreállításához a városban. „Nem engedhetjük meg, hogy a tragédia újabb tragédiákat idézzen elő” – fogalmazott. A polgármester Tim Walz minnesotai kormányzóhoz hasonlóan „veszélyesnek” minősítette az erőszak elharapódzását.

Csütörtökön délelőtt a szövetségi igazságügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy George Floyd halála körülményeinek kivizsgálása „elsődleges feladat” a szövetségi kormányzat számára is.