Predrag Kon járványügyi szakember kijelentette, hogy Szerbiában a koronavírus-járvány a végéhez közeledik, a szabadban pedig értelmetlen a szájmaszk viselése – írja az RTV honlapja.

Kon a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) műsorában arról beszélt, hogy a járvány már nem sokáig tart, de meg kell várni, hogy az újonnan teszteltek  száma 0,5 százalék alá essen, akkor már el lehet mondani, hogy csak elvétve fordul elő a vírus Szerbiában.

A szakember azt is elmondta, hogy az idősotthonokat mindaddig nem nyitják meg a látogatók előtt, amíg a virus teljesen el nem tűnik.

„Valószínűleg kisebb gócpontok még lesznek, az óvatosság nem árt, mert az erre érzékeny csoportokhoz még eljuthat a vírus, ezért nem nyitjuk még meg az idősotthonokat” – modnta Kon, aki arról is beszélt, hogy a szabadban nem szükséges a szájmaszk viselése, mert ha valaki két méter távolságban van a másiktól, akkor az már biztonságos.

„Szabadban csak a 65 éven felülieknek és a krónikus betegeknek tanácsolom a maszk viselését, mindaddigí amíg a fertőzésveszély teljesen meg nem szűnik, akkor már ők is fellélegezhetnek” – zárta szavait Predrag Kon.

___________________________________________________________________

Fotó: Tanjug