Idén áprilisban összesen 11 099 ember halt meg Magyarországon a belügyminisztérium nyilvántartása szerint. Ez majdnem pontosan annyi, mint a 10 éves áprilisi átlag (11 054 haláleset), ugyanakkor  a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mintegy 9 százalékkal több, mint a tavaly áprilisi 10 167 haláleset, mutatott rá cikkében a qubit.hu.

Mivel a koronavírus-világjárvány kitörése óta a legtöbb országban nem igazán megbízhatók a hivatalos COVID-19-statisztikák, akár a fertőzöttek számáról, akár a SARS-CoV-2 miatti halálesetek alakulásáról van szó, az elemzők árgus szemmel figyelik az adott ország teljes halálozási statisztikáit, hogy így is képet lehessen alkotni a járvány valós hatásáról.

Az idei halálozások alakulása a 10 éves átlaghoz képest (Grafika: Tóth Róbert Jónás / qubit.hu)

Azokban az európai országokban például, amelyeket a legsúlyosabban érintett a járvány, jelentősen megnőtt a halálozások száma idén tavasszal, nagyobb mértékben, mint azt a hivatalos COVID-19 miatti halálozási statisztikák indokolnák. Stockholmban, ahol nem vezettek be szigorú járványügyi korlátozásokat, egy friss adat szerint több mint kétszer annyian haltak meg, mint egyébként.

Márciusban, bár már akkor is terjedt a koronavírus Magyarországon, a halálozás mértéke nem érte el a sokévi átlagot, ami a szokásosnál enyhébb influenzaszezonnak volt köszönhető. A szezonális vírusos betegség 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is tovább tartott és több áldozatot szedett, mint idén.

Az elmúlt három év havi halálozásai (kék) az elmúlt 10 év havi átlagaihoz (piros) képest (Grafika: Tóth Róbert Jónás / qubit.hu)

A hivatalos statisztikák szerint Magyarországon eddig 509 ember vesztette életét COVID-19 miatt.