A kormány 100 eurós támogatására a szakemberek szerint jóval több mint félmillió olyan szerbiai állampolgár jelentkezett, akik külföldön vállaltak munkát, de érvényes személyi igazolvánnyal rendelkeznek, tehát jogosultak a segélyre – írja a 021.rs.

A szakemberek eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy hány szerbiai állampolgár vállal munkát külföldön, ezért azt is nehéz megállapítani, mennyien igényelték a 100 eurós támogatást.

Siniša Mali pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy a kormány ilyen jellegű támogatására megközelítőleg 6,7 millió szerbiai állampolgár jogosult, ennyit tartalmaz a választói jegyzék.

A Danas újságírói megkérdezték a pénzügyminisztériumot a külföldről igényelt támogatások számával kapcsolatban, de nem kaptak választ.

A szakemberek szerint a külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkások száma valahol 1.2 millió és 1,8 millió között van.

A száz euró kifizetésének gyorsasága a kereskedelmi bankoktól függ

Goran Nikolić, az Ekonomist portal szerkesztője azon a véleményen van, hogy mintegy 1,2 millió nagykorú szerbiai állampolgár él és dolgozik külföldön.

„Szerbiában 5,5-5,6 tizennyolc éven felüli nagykorú állampolgár él, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából 1,2 millió dolgozik külföldön. Ne feledjük, hogy ezeknek egy része a járvány miatt hazatért, ők biztosan kérvényezték a segélyt, de mivel csak érvényes személyi kell hozzá, sokan megtették ezt külföldről is. A számukat 500.000 és 600.000 közöttire teszem” – mondta a szakember.

Vladimir Goati elemző szerint nagyjából 1,8 millió szerbiai állampolgár vállalt munkát külföldön. Nekik a 100 euró  nem egy nagy összeg, de azért elég vonzó.

„Csak néhány kattintás, vagy egy telefonhívás, amit nem is kell személyesen megtenni, elég, ha valaki itthonról megadja az adatait. Ez a támogatás minden szerb állampolgárnak jár, miért hagynák, hogy ezzel a pénzzel valaki más rendelkezzen” – mondta Vladimir Goati.

___________________________________________________________________

Fotó: Pixabay