Két elítélt háborús bűnös, Vojislav Šešelj és Dragan Vasiljković is indul a koronavírus-járvány dacára június 21-re meghirdetett szerbiai parlamenti választásokon – idézi a Balkan Insight cikkét az EuroNews.

Rajtuk kívül még néhány, háborús bűnökért körözött vagy gyanúsított jelentette be, hogy rajthoz áll a megmérettetésen.

„Nem okoz gondot a parlamenti együttműködés senkivel sem, aki a szórványban élő üldözött szerbek jogaiért harcol” – közölte Dragan Vasiljković a Pink TV-ben, miközben azt is bejelentette: igényt tart egy képviselői helyre.

A Balkánon Dragan kapitányként elhíresült Vasiljković márciusban szabadult egy horvát börtönből. Akkor azt mondta: rendesen bántak vele.

Most épp a jelöléséhez szükséges aláírásokat gyűjti. Ha összejön, skupštinai képviselő lehet belőle.

Dragan kapitány

A balkáni háborúk idején, a 90-es évek elején Dragan kapitány a Vörössapkások parancsnoka volt. A hatóságok a Glinában és Zvornikban elkövetett vérfürdőkért körözték.

Vasiljković 2015-ig Ausztráliában bujkált Daniel Snedden álnéven. Azonosítása után jogi kibúvókkal próbálta meghiúsítani kiadatását, hasztalanul. Ő volt az első ausztrál állampolgár, akit hazája háborús bűnökért kiadott.

Dragan kapitány (k) ítélethirdetése Splitben, 2016-ban (AP Photo)

Politikai programja még nincs, de az kilátásba helyezte, hogy szorgalmazni fogja Milorad Ulemek és Zvezdan Jovanović börtönbüntetésének felfüggesztését. Őket Zoran Đinđić kormányfő 2003-ban történt meggyilkolásáért ítélték el, Vasiljković azonban hősnek nevezi őket.

Vojislav Šešelj

A csetnikvajdát 1997-ben azért fosztották meg tisztségétől, mert lepaktált a Slobodan Milošević vezette szocialistákkal.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék nyilvántartásában 1992 óta szerepelt háborús bűnösként. 2003-ban feladta magát, elítélték, miután azonban 11 évet és 9 hónapot töltött a scheveningeni börtönben, daganatos betegségének kezelésére hivatkozva kiszabadult.

Šešelj egyébként az albán-, a horvát- stb. mellett magyarellenes megnyilvánulásairól is elhíresült. Egyik, Csókán tartott beszédében vérfürdővel fenyegette a magyarokat, valamint megtiltotta a katonai behívó elől elmenekült 20-25 ezer magyarnak a hazatérést. Kijelentette továbbá, hogy a vajdasági magyarokat egy-egy szendviccsel buszra kellene pakolni, és kitelepíteni Magyarországra.

Šešelj korábbi megbízatási időszakban volt már képviselő, mandátumát azonban a hágai ítélet miatt felfüggesztették. 2018-ban ugyanis 10 évre ítélték uszításért, de ezt a büntetést az előzetesben már letöltötte.

Šešelj magányosan a Hágai Nemzetközi Törvényszéken, 2009-ben (AP Photo / Valerie Kuypers)

Annak a Szerb Radikális Pártnak az alapítója, amelynek egykor Aleksandar Vučić, jelenlegei szerb államfő is 2008-ig tagja volt.

Šešelj most visszatérne a politikai hadszíntérre.

És a többiek…

A két elítélt háborús bűnösön kívül még két körözött személy Vjerica Rade és Petar Jojić fontolgat politikai pályafutást. Őket a hágai tanúk megfélemlítésével és hamis tanúzás kicsikarásával gyanúsítják, Belgrád azonban elutasította kiadatásukat.

Rajtuk kívül más, Koszovóban elkövetett vérengzésekért felelőssé tehető egykori hadurak is bejelentették indulásukat.

A Balkan Insight cikke eredeti nyelven ITT olvasható.