Ivica Dačić szerb külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Szerbiát nem érdekli, hogy befolyást szerezzen Montenegróban, de az ottani politkai elit jelenlegi viselkedése összetűzésekre adhat okot – írja az RTV honlapja.

Dačićot újságírók arról kérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy szerb állampolgárok egyelőre nem utazhatnak Montenegróba.

„Montenegró túl nagy történelmi jelentőséget tulajdonít önmagának. A kérdés igazából az, hogy együttműködünk, vagy összetűzésbe keveredünk, ezenkívül azt érik el, hogy kevesebb szerbiai turista látogat el a montenegrói tengerpartra” – mondta a szerb külügyminiszter, aki azt is kommentálta, hogy a Montenegro Airlines gépei nem szállhatnak le Belgrádban.

A Montenegro Airlines gépei nem szállhatnak le Belgrádban

„Ez nem politikai döntés, ha a mi légitársaságunk nem szállíthat utasokat Montenegróba, akkor ők sem jöhetnek ide, ez a reciprocitás elve” – fejtette ki Dačić, aki arról is beszélt, hogy a mostani montenegrói politikai elit tagjai közül a legtöbben Szerbiában tanultak, mégis elismerték Koszovó függetlenségét.

„Önöket nem érdekelné, ha mondjuk Szváziföld elismerné Koszovó függetlenségét, de Montenegrótól ez nagy csapás, tekintettel az egykori közös harcunkra“ – mondta el a szerb diplomácia vezetője, aki szerint Szerbia nem védheti meg a Szerb Pravoszláv Egyház szentélyeit Montenegróban, de segítheti az ott élő szerbeket és az egyházat is.

___________________________________________________________________

Fotó: RTV