Holnap indul a SpaceX Crew Dragon első emberes missziója. Amerika új fejezetet nyithat az űrkorszakban, ha sikeres lesz a küldetés. Aki vitte, az is hozza vissza a zászlót.

Az Egyesült Államok 2011-ben zárta le a Space Shuttle programot, amelynek keretében az űrrepülők három évtizedig közlekedtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Feladatuk között volt a Hubble űrtávcső Föld körüli pályára állítása, majd karbantartása, több műhold „beüzemelése”, de például a magyar fejlesztésű Pille dózismérő is a program keretében került az űrbe.

Az elmúlt kilenc évben Amerika nem indított saját, személyt is szállító űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra, viszont valahogyan el kellett juttatni oda az amerikai személyzetet, így az oroszokkal kötöttek megállapodást és a Szojuzokkal jött-ment a személyzet, ami egy rakás pénzbe került.

A NASA természetesen presztízsveszteségként élte meg ezeket az éveket és együttműködést kezdeményezett a SpaceX magánvállalattal, amelynek alapítója Elon Musk volt. A SpaceX nemcsak az űrhajókat, hanem a hordozórakétákat is maga fejlesztette. A rakéták a Falcon, az űrhajók a Dragon neveket viselik.

Az űrhajók 2012 óta teherszállítást végeznek a Nemzetközi Űrállomásra. A személyszállításra is alkalmas változatot tavaly tesztelték le, utasa egy Ripley nevű bábu volt, az Alien (Nyolcadik utas: a halál) filmekre utalva.

Holnap pedig újabb mérföldkőhöz érkezik a program. Két amerikai asztronauta indul a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon fedélzetén. Az egyelőre Demo-2 nevű küldetés célja, hogy felmérjék az űrhajó képességeit egy emberes űrrepülés során, csatlakozzanak a Nemzetközi Űrállomáshoz, kísérleteket végezzenek, majd visszatérjenek.

Douglas Hurley és Robert Behnken mindketten rutinos űrhajósok, kétszer is repültek már a Space Shuttle programban, és jártak a Nemzetközi Űrállomáson.

A Crew Dragon űrhajó egy Falcon-9 rakéta segítségével indul útnak május 27-én, közép-európai idő szerint 22:32-kor a floridai Kennedy Űrközpontból. Az eseményt a NASA élőben is közvetít. A vírushelyzetre való tekintettel mindenkit kértek, hogy ne menjen el személyesen a helyszínre.

Amennyiben sikerül csatlakozniuk az Űrállomáshoz, Douglas Hurley parancsnokra többek között egy különös feladat vár. Amikor a Space Shuttle program befejeződött, a legutolsó űrrepülő, az Atlantis pilótája ugyancsak Douglas Hurley volt. A csapat akkor egy amerikai zászlót hagyott az Űrállomáson, amelyet most a parancsnoknak vissza kell hoznia: ez a „Capture the Flag” küldetés.

A két űrhajós hetek óta szigorú karanténban van, ez egyébként is szokás, de most szigorúbbak a szabályok a koronavírus miatt. A rakéta és az űrhajó már a helyén, a 39A indítóállomáson várja a holnapi nagy eseményt. Az Atlantis ugyaninnen indult utolsó útjára.

Ha a Crew Dragon küldetés sikeres lesz, akár ősztől is rendszeressé válhatnak a Dragon járatok a Nemzetközi Űrállomásra.


A Falcon-9 és a Crew Dragon már a helyén várja a holnapot a Kenendy Űrközpontban (Fotó: Bill Ingalls. NASA) További források: nasa.gov, space.com, spacex.com, collectspace.com, nationalgeographic.com