A Szerbiai Méhészegyesületek Szövetségének (SPOS) adatai szerint az országba április végén egy magánkézben lévő cég mintegy negyven tonna olcsó virágmézet importált Moldáviából – írja a 021.rs.

A méz kilónként 2,2 euróért érkezett és rövidesen újabb szállítmány várható.

A Novosti információi szerint Szerbia idáig csak szimbolikus mennyiségű mézet importált, azt is exkluzív országokból.

Rodoljub Živadinović, a SPOS elnöke azt mondja, ők már 2009 óta folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy az olcsó, gyenge minőségű külföldről behozott méz nagy károkat okozhat az itteni méhészeknek.

„Tudtuk, hogy a mézhamisítók elleni harc oda vezet majd, hogy gyanús minőségű külföldi mézet hoznak be az országba, irreálisan alacsony áron. Ez ellen csak úgy tudunk védekezni, ha kialakítunk egy egységes hazai minőséget, amely a Naš med (a mi mézünk) nevet viselné, akkor a fogyasztók tisztában lennének mi a behozatali, és mi a hazai termék” – mondta Živadinović, aki hozzátette, hogy Horvátország és Olaszország is ezzel a problémával küzd.

„A különbség csak az, hogy ott olcsó kínai mézzel árasztották el a piacot, viszont ezekben az országokban és Szerbiában is a jelenlegi állapot a méhészet végét jelentheti” – fejtette ki véleményét az igazgató, aki szerint a behozatal legális, mert a piac nyitott, de nem korrekt a hazai termelők irányában.

____________________________________________________________________

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: 021.rs