Duško Marković montenegrói kormányfő hétfőn kijelentette, hogy a járványügyi helyzet alakulásával összhangban Montenegró június elsején megnyitja határait azon országok polgárai előtt, melyek megfelelnek a közegészségügyi intézet által meghatározott követelményeknek, írja a 021.rs hírportál.

A kormányfő azt mondta, hogy június elsejétől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország polgárai előtt megnyílnak a montenegrói határok.

– Határainkat azok az országok felé nyitjuk meg, amelyekben hasonló a járványügyi helyzet. Nem fogunk külön tesztet megkövetelni, és mindenki világos útmutatást kap majd arról, hogy milyen szabályokat kell betartania, ha országunkba utazik – mondta a montenegrói miniszterelnök.

A tervek szerint jövő héten kinyitnak az óvodák és a mozik, és június elsejétől korlátozott létszámig a tömeges összejöveteleket is engedélyezik.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter a Blicnek adott interjújában nevetségesnek és értelmetlennek nevezte a montenegrói kormány döntését, aminek szerinte politikai háttere van.

– Ami minket illet, mi olyan döntést hoztunk, hogy Montenegró polgárai zavartalanul és korlátozások nélkül beléphetnek Szerbiába. Szerbia viszonyulása ilyen, és most azt is láthatjuk, hogy Montengró hogyan viszonyul hozzánk. Ők mindenre a szerb pravoszláv egyházzal fennálló konfliktusukon keresztül tekintenek. Nyilvánvalóan problémájuk van a szerb néppel – emelte ki Dačić.