A polgárok, köztük párt-tisztségviselők a jelenlegi és korábbi hatalmi koalíciókat alkotó pártokat – a Demokrata Pártot (DS), a Szerbiai Szocialista Pártot (SPS) és a Szerb Haladó Pártot (SNS) – hét év alatt mintegy másfél milliárd dinárral támogatták, közölte a Szerbiai Oknyomozó Újságírói Központ (CINS).

A CINS honlapján közölte, hogy az összeg nagyjából felét, megközelítőleg 764 millió dinárt, azaz mintegy 6,5 millió eurót a Szerb Haladó Párt kapta. A támogatás nagy része 2017-ben, a köztársasági elnökválasztások során érkezett a párthoz.

Körülbelül 215 millió dinár támogatás olyan adományozóktól érkezett, akiknek székhelye az ország kevésbé fejlett, vagy elhanyagolt régióiban található.

Az említett három politikai párt a jogi személyektől összesen 182 millió dinár támogatást kapott.

A másfél milliárd dinárból, amit a DS, az SPS és a SNS hatalmi pártként a 2012 és 2018 közötti időszakban támogatásként kapott, 451 millió dinárt, azaz a támogatás egyharmadát belgrádi adományozók adták.

A CINS rámutat, hogy 2012-ben és 2013-ban a DS még több pénzt gyűjtött, mint a szocialisták és a haladók, de 2014-től a helyzet változni kezdett, és a demokraták egyre kevesebb adományt kaptak.

Az SNS hét év alatt 764 millió dinár adományt gyűjtött, majdnem annyit, mind a DS és az SPS együtt, azzal a megjegyzéssel, hogy e két utóbbi pártnak 2017-ben nem volt köztársasági elnökjelöltje, hanem más pártok jelöltjeit támogatták.

A nem pénzbeli támogatások tekintetében Kruševac fej-fej mellett van Belgrád és Újvidék mellett. Ennek oka pedig az, hogy a Szerb Haladó Párt egy 1,3 millió euró értékű újbelgrádi irodahelységet kapott ajándékba, amit a párt kruševaci parlamenti képviselője adományozott. Az 1,3 millió euró egyébként meghaladja a törvényben meghatározott legmagasabb adományozható összeget, a képviselő azonban az ingatlanhoz egy konzorcium tagjaként ötöd áron, körülbelül 250 ezer euróért jutott hozzá.

A CINS arra is emlékeztet, hogy a pártkasszába több ezer párttag fizet be nagyjából azonos összegeket, esetenként 19.000, de van amikor 40.000 dinárt.

A polgárok mellett a pártokat különböző cégek is pénzelik. 2012 és 2018 között az SPS, a DS és az SNS jogi személyektől több mint 182 millió dinárt kapott. Az SPS valamivel több mint 92 milliót, a DS több mint 75 milliót, az SNS pedig mintegy 14,5 milliót.

Dragan Đilas a belgrádi főpolgármesteri székéért folytatott kampány során 2018-ban a cégektől 58 millió dinár támogatást kapott. Ebből az összegből majdnem 40 milliót olyan cégek folyósítottak, amelyekben maga Đilas a tulajdonos – olvasható a CINS által közzétett elemzésben.

Fotó: CINS