A koronavírus-járvány kezelésére létrehozott szerbiai válságstáb azt javasolta a kormánynak, hogy péntektől szüntesse meg az országba beutazó személyek számára a tesztelés, illetve az önkéntes karantén kötelezettségét, tudatja a Blic.

A kormány a javaslatról holnapi ülésén dönt.

Miután nemrég a Vranjeban kialakult gócpont miatt ugyan megugrott a fertőzöttek száma, de azóta ez a szám drámai csökkenést mutat. A legfrissebb adatok szerint a teszteltek mindössze 0,6 százalékánál mutatták ki a vírust, ami egyértelműen jelzi, hogy a járvány a végéhez közelít. Habár hivatalosan még nem jelentették be a járvány végét, és továbbra is mindenkinek azt tanácsolják, hogy tartsák be az óvintézkedéseket: hordjanak maszkot és tartsák be a kötelező távolságot.

A Blic értesülései szerint a válságstáb a korlátozó intézkedés feloldásának két modelljét vázolta fel. Az egyik szerint péntektől kivétel nélkül mindenkire, aki belép Szerbiába, vonatkozna a tesztelés és az önkéntes karantén kötelezettségének feloldása. A másik javaslat szerint pedig péntektől csak a környező országok polgárai számára oldanák fel a korlátozást, a többi ország polgárai esetében pedig az július 1-ig érvényben maradna.

A kormánynak azt a javaslatot küldték el, miszerint péntektől mindenki számára liberalizálni kell az országba történő beutazást, de a végső döntést a kérdésben a kormány hozza meg. A jelenlegi információk szerint a Szerbiába való belépéskor nem lesz kötelező a teszt, viszont azok, akiknek egészségi állapota gyanúra adhat okot, megfigyelés alá kerülnének.

A válságstáb ülésén elhangzott, hogy június elsején a régióban megszűnhet a tesztelés, és amennyiben Szerbiában a járványügyi helyzet az elvárások szerint alakul, akkor az egyetlen intézkedés, ami érvényben marad, az az, hogy mindenki maga kell, hogy felmérje a kockázatot.

A Blic úgy tudja, hogy a tesztet mindenki, aki óhajtja, elvégeztetheti a közegészségügyi intézmények, vagy az egészségházak egyikében, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap pedig hamarosan közzéteszi azt a bankszámlaszámot, amire ennek költségeit befizetheti. A válságstáb keddi ülésén elhangzott, hogy a teszt ára nem lenne több 6000 dinárnál.