A világban naponta hatmillió tonna kávézacc keletkezik, amit akár bioüzemanyagként is lehet hasznosítani – írja a HVG.hu.

A kávéfogyasztás nemcsak temérdek mennyiségű, egyszer használatos és eldobható kávéspohárral jár, hanem rengeteg kávézaccal is. Egy korábbi kutatás szerint naponta 2 milliárd csésze kávét iszunk, amiből naponta 6 millió tonna kávézacc keletkezik. Ez pedig a hulladéklerakóban – mint minden szerves anyag – a bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki.

Egy brit cég, a Bio-bean évi 7 ezer tonna kávézaccból készít üzemanyagot – adta hírül a CNN. 2017-ben már kifejlesztettek egy kávéalapú üzemanyagot, amellyel el is kezdték tankolni a londoni buszokat, azonban akkor még nem tudott a cég ennyit és olyan áron előállítani, hogy érdemes lett volna váltani. A cég számításai szerint 80 százalékkal kisebb kibocsátással jár, ha üzemanyag készül a kávézaccból, mintha a hulladéklerakóban kötne ki.

A Bio-bean fűtőanyagot is készít kávézaccból, amely a cég igazgatója szerint 20 százalékkal melegebben és tovább ég, mint a farönkök, és ipari bojlerek és üvegházak fűtésére is alkalmas.

____________________________________________________________________

Fotó: Pixabay