Pénteken megkezdték az egyszeri, százeurós támogatás dinár ellenértékében történő kifizetését, ami azt is jelenti, hogy a pénz szombaton a mintegy 950.000 szerbiai nyugdíjas számláján lesz, azaz holnaptól már rendelkezhetnek ezzel az összeggel, írja a Blic Biznis.

A százeurós támogatásra a Szerbiában lakcímmel rendelkező szerb állampolgárok jogosultak. A nyugdíjasoknak és a szociális segélyre jogosultaknak a támogatást nem kellett igényelniük, számlájukra ezt automatikusan átutalják.

A nyugdíjasok a pénzt arra a bankszámlájukra kapják, amelyre a nyugdíjat is, és szombaton már szabadon rendelkezhetnek az összeg felett. Azok számára viszont, akiknek a postás házhoz viszi a nyugdíjat, a Postai Takarékbankban (Poštanska štedionica) egy külön erre a célra létrehozott számlát nyitnak, méghozzá díjmentesen. Ők a támogatást bármelyik postahivatalban, vagy a Postai Takarék fiókintézetében vehetik fel, tudta meg a Blic a pénzügyminisztériumtól.

A nyugdíjasok mellett a szociális segélyre jogosult polgárok is automatikusan megkapják a száz eurót. Ők a Postai Takarékbankban vehetik fel a pénzt, amit a tervek szerint május 21-én utalnak át számlájukra.

A százeurós támogatás kifizetése céljából létrehozott bankszámlát a pénz felvételét követően azonnal megszüntetik.

Ha valaki, aki automatizmus útján megkapja a pénzt, de mégsem tart rá igényt, akkor azt befizetheti jótékony célra, közölte a pénzügyminisztérium.

A többi nagykorú szerb állampolgárnak június elseje és ötödike között utalják át ezt, a járvány következményeinek enyhítése céljából előirányozott állami támogatást.

Az online, illetve a telefonos igénylés nagyon egyszerű, egy percet sem vesz igénybe. A polgárnak a jelentkezéskor a személyi számát (JMBG), a személyi igazolványának számát és bankjának nevét kell megadnia.

Amennyiben az állampolgárnak nincs bankszámlája, akkor az igénylés során nyilatkoznia kell, hogy melyik bankba kéri a célszámla nyitását, online jelentkezés esetén pedig a listából kell kiválasztania a neki legmegfelelőbb pénzintézetet. A bankszámlát automatikusan, és térítésmentesen megnyitják, majd a támogatás kifizetését követően meg is szüntetik.

A fontos kérdések egyike arra vonatkozott, hogy a célszámláról lehet-e tovább utalni a pénzt, vagy pedig fel kell venni bank tolóablakánál.

„A célszámlára utalt eszközöket fel kell venni készpénzben. Azután, amint a pénzt felvették, a célszámlát megszüntetik. Az állampolgárt azonban semmi sem gátolja, hogy az adott bankkal szerződést kössön és ott olyan pénzügyi szolgáltatásokat vegyen igénybe, amelyek a támogatás összegét is érintheik” – olvasható a hivatalos magyarázatban.

A százeurós támogatást az állam először a nyugdíjasok és szociális segélyre jogosultak számlájára utalja, ezt követően folyósítja azoknak, akik online, illetve telefon útján igényelték azt. A tervek szerint legkésőbb június 15-ig, vagy 20-ig mindenkinek, aki igényelte, átutalják az összeget. Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ötnaponta történik majd az utalás, a segély kifizetésére az állam hatvan milliárd dinárt irányozott elő.