Rodoljub Šabić ügyvéd, szerbia első adatvédelmi biztosa szerint a szerb kormánynak kötelezsége információt nyújtani arról, hogy mi módon dolgozzák fel, és hol tárolják azokat a személyes adatokat, amelyet a 100 eurós támogatás igénylésekor a polgárok megadnak – írja a 021.rs.

Šabić szerint nem csak adatvédelmi szempontból aggályos a kormány eljárása, henem meglehetősen célszerűtlen is.

„A kormány szempontjából nézve valószínűbbnek tűnt, hogy sokkal többen fogják igényelni a támogatást, mint ahányan nem. Ezért célszerűbb lett volna azt választani, hogy azok jelentekezzenek, akik nem igénylig a 100 eurós segélyt. Vannak olyan nyugdíjasok is ( igaz kevesen), akik nincsenek rászorulva erre az összegre, ily módon ők is jelezhették volna ezt” – mondta az adatvédelmi szakember.

„Adatvédelmi szempontból azért aggályos a telefonos és internetes adatgyűjtés, mert a kormány megfeledkezett az adatvédelmi törvény 23. szakaszáról, amely kimondja, hogy aki személyes adatokat gyűjt, annak már az adatgyűjtés pillanatában megfelelő információval kell, hogy ellása azokat, akiknek a személyes adataihoz hozzáfér. Ezek az adatgyűjtési módszerek gyakorlatilag ezt kizárják” – folytatta Šabić, aki szerint az is aggodalomra adhat okot, hogy egyes információk szerint a beérkezett adatokat a kormány külföldi szervereken tárolja, így pedig a szerbiai polgárok személyes adatai akár külföldi cégek, kormányok birtokába juthat, ami nem kívánt következményekkel járhat.

Siniša Mali pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy a polgároktól kért személyes adatokat biztonságosan fogják kezelni és a pénz kiosztása után megsemmisítik a jegyzéket.

Egyébként a pénzügyminiszter ma az RTS reggeli műsorában azt nyilatkozta, hogy eddig 2.350.000 polgár igényelte a száz eurós támogatást.

____________________________________________________________________

Fotó: Media centar Beograd