A szerb kormány csütörtöki ülésén elfogadta a Szerbiába belépő hazai állampolgárokra vonatkozó protokoll módosításait, így azok a szerb állampolgárok, akik negatív PCR teszt híján lépnek be az országba, a tesztelést itthon is elvégezhetik, és amennyiben az eredmény negatív, akkor megszűnik számukra a kéthetes házi karantén kötelezettsége, tudatja a Blic.

A szabály azon része viszont nem változott, miszerint azok a szerb állampolgárok, akik negatív PCR teszt birtokában lépnek az országba, mindenféle korlátozás nélkül mozoghatnak, velük ellentétben azok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, kötelezően 14 nap önkéntes karanténba kell vonulniuk.

A szerb kormány közleményéből az derül ki, hogy az önkéntes karanténban lévő polgárok is igényelhetik a tesztelést a referencialaboratóriumok egyikében, és amennyiben az negatív eredményt mutat, megszűnik a karantén-kötelezettség.

A kormánytagok az alapvető élelmiszerek és a védőfelszerelés árának korlátozásáról szóló rendelet módosításáról is döntöttek, ami ezzel további harminc napig marad érvényben. Így akarják elejét venni a visszaéléseknek és az indokolatlan áremeléseknek. A kormány meghatározta azoknak a termékeknek a listáját is, melyek árát nem lehet emelni.

„Tekintettel arra, hogy az orvosok javaslata szerint a személyes védőfelszerelés használata továbbra is ajánlott, ezért a kormány úgy döntött, hogy ennek ára nem emelkedhet” – olvasható a közleményben.