A szerb kormány a járványügyi helyzettel összhangban elfogadta a szerb-, illetve külföldi állampolgárok Szerbiába történő belépésének protokollját, adta hírül az RTS.

A kormány közölte, hogy a szerb állampolgárok beléphetnek az országba és korlátozás nélkül mozoghatnak, amennyiben rendelkeznek 72 óránál nem régebbi PCR teszttel. Amennyiben nem teszteltetik le magukat, akkor kötelezően tizennégy napos házi karanténba kell vonulniuk.

A külföldi állampolgárok két feltétellel léphetnek be Szerbiába: az egyik a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt, a másik pedig egy, az egészségügyi, a közlekedési, a külügyi és a belügyi minisztériumok képviselőiből álló bizottság által kiadott bizonylat. Ez utóbbit a külföldi polgár saját országában, Szerbia külképviseletén igényelheti.

A Blic tudósítása szerint Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja azt nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek, hogy a 12 évnél fiatalabb gyerekek esetében nem kell elvégezni a tesztet.

A lap úgy tudja, hogy ez a rendelkezés május 31-ig lesz érvényben, és a járvány alakulásától függően ezen tovább enyhíthetnek.

Tiodorović a Telegrafnak nyilatkozva azt mondta, hogy a teszt körülbelül 60 euróba fog kerülni.

Június elsejétől egyébként Szerbia négy környező ország előtt nyitja meg határait:

Szerbia négy környező ország felé nyitja meg határait június elsején

Szerbia négy környező ország felé nyitja meg határait június elsején, közölte a Blic. A lap értesülései szerint hazánk teljesen liberalizálja a határátkelést Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró irányába. Ez a döntés azért születhetett meg, mivel az említett országok egyike sem számít a koronavírus-járvány gócpontjának.